in ,

SevdimSevdim YapacağımYapacağım BayıldımBayıldım


Yumurtanın Faydaları Nelerdir, Yumurta Neye İyi Gelir?

Yumurtanın faydaları nelerdir

Kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Bol protein ve sağlıklı yağ tüketerek yapılan kahvaltı metabolizmayı %30’a kadar hızlandırır. Kahvaltının bu önemli etkiyi sağlanmasında yumurtanın rolü büyüktür. 2 adet az pişmiş yumurta kahvaltıda tüketilebilecek en değerli besin kaynaklarındandır. Eskiden sanılanın tersine yumurtanın özellikle kalp ve damar hastalıklarına yol açmadığı kapsamlı çalışmalarla kanıtlanmış, yumurtaya alerjisi olan kişiler hariç olmak üzere herkesin öğünlerine bu değerli besini ekleyerek faydalarından yararlanması gerekliliği vurgulanmıştır. Peki tam olarak yumurtanın faydaları nelerdir? Gelin bu yazımızda hep beraber inceleyelim.

Yumurtanın Faydaları Nelerdir?

Besin değeri çok zengindir

Yumurtanın içinde sağlıklı bir beden için ihtiyacımız olan fosfor, folat, selenyum maddeleri, A, B2, B5 ve B12 vitaminleri, 6 gram protein ve 5 gram sağlıklı yağ bulunur.

Doyurucu ve tok tutan bir besindir

Doğal yumurtanın glisemik indeksi sıfırdır ve bu sayede doyurucu ve tok tutucudur. Bu sayede özellikle fazla kilolarından kurtulmaya çalışan kişiler tarafından tercih edilmesi gereken bir besindir.

Kalıcı ve sağlıklı kilo vermeye yardımcıdır

Yumurta karbonhidrat içermeyen bir besin olduğu için oluşturduğu tokluk hissi uzun sürelidir. Dolayısıyla sağlıklı bir şekilde kilo vermeye yardımcı olur ve verilen kiloların kolayca geri alınmamasını sağlar.

Kemikleri güçlendirir

Yumurtanın faydaları arasında yüksek oranda kalsiyum içermesi sayesinde çocukların kemik gelişiminde önemli rol oynaması yer alır. Yüksek kalsiyum içeriğinin yanı sıra yumurta D vitamini yönünden de zengin bir besindir ve özellikle güneşten D vitamininin alınamadığı kış aylarında D vitamini kaynağı olarak tüketilmesi faydalıdır.

Sağlıklı saçlar, cilt ve tırnaklar için gerekli “lesitin” kaynağıdır

İnsan vücudu için çok değerli olan temel 9 aminoasidin tek kaynağı yumurtadır. Diğer bir deyişle yumurta yemediğimiz takdirde bu önemli amino asitler vücudumuza giremez. Bunlardan biri olan lesitin yumurta sayesinde vücudumuza girer ve cilt, saç ve tırnak sağlığını düzenler.

Sinir sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlayan ve hafızayı güçlendiren “kolin” kaynağıdır

Karaciğer yağlanmasının engellenmesi ve tüm sinir sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışması için mutlaka insan vücudunda bulunması gereken temel amino asitlerden bir diğeri de kolindir ve yumurta tüketimi ile organizmaya girer. Kolin maddesi ayrıca hafızayı güçlendirir ve hafıza kaybı gibi sorunların çözümünde etkilidir.

Bağışıklık sistemini güçlendirir

Yumurtada birçok değerli amino asidin bulunması ve içeriğinin birçok doğal vitamin ve mineral yönünden zengin olması, yumurtayı bağışıklık sistemini güçlendiren önemli besin kaynaklarından biri yapar.

Göz sağlığını korur

Yumurta bünyesinde retinada bulunan lutein ve zeaksantin maddelerini barındırır ve yaşın ilerlemesi ile ortaya çıkan göz rahatsızlıklarına iyi gelir.

Meme kanseri riskini azaltır

Sağlıksız beslenme meme kanseri riskini arttıran önemli faktörler arasında yer almaktadır. Haftada 5 – 6 adet yumurta tüketen kadınların sağlıklı beslenmeleri nedeniyle yumurta hiç tüketmeyen ya da çok az tüketen kadınlara göre meme kanserine yakalanma risklerinin %40 daha az olduğu bilimsel araştırmalar ile kanıtlanmıştır.

Demir eksikliği problemine iyi gelir

Vitamin ve mineral açısından zengin olan yumurtada insan vücudu için son derece önemli olan demir de bulunuyor. Vücudun yumurtadaki demiri yüksek oranda alabilmesi için C vitamini içeren maydanoz ve tere gibi besinlerle tüketilmesi ve demir emilimini engelleyen çay ile tüketilmemesi öneriliyor.

...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GIPHY App Key not set. Please check settings