Sofraların bereket simgesi olan zeytin, nefis yağı ile de kocaman bir övgüyü hak ediyor. Gerçek sızma zeytinyağı, hem leziz yemeklerin hem de sağlıklı bir yaşamın vazgeçilmezi… Natürel sızma zeytinyağı, günümüz sofralarında bir mücevher kadar kıymetli. Peki zeytinyağının çeşitleri hakkında neler biliyoruz? Natürel sızma zeytinyağı nedir? Gerçek sızma zeytinyağı nasıl anlaşılır? Sızma zeytinyağı ile riviera arasındaki fark nedir? Sıkı durun… Bu soruların hepsini sizler için cevaplıyoruz!
Natürel Sızma Zeytinyağı Nedir?
Lezzetli bir zeytinyağı, iyi zeytinden elde edilir. Zeytinin toplanma işlemi, yağın kalitesine de doğrudan etki eder. Yüksek kaliteli zeytinyağı, ancak zeytinin hasar almadan toplanması ile üretilebilir. Natürel sızma kavramı, temelde bir kalite terimi olarak kullanılır. Natürel sızma, asit oranı en fazla %0,8 olan saf zeytinyağıdır. Bu tür zeytinyağı, tadı ve kokusu ile kusursuzluğu temin eder.
Natürel sızma zeytinyağı meyvemsi bir yapıya sahiptir. Hem tadında hem de kokusunda zeytinin cinsine göre domates, badem, taze kesilmiş çimen ya da enginar gibi aromalar saklıdır. Kokladığınızda kötü bir koku alıyorsanız ya da tadı zeytinyağı boğazınızdan aşağı doğru ilerlerken hoş olmayan bir his bırakıyorsa, elinizdeki ürün gerçek sızma zeytinyağı olmayabilir.
Gerçek Sızma Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır?
Hakiki zeytinyağı, zeytin meyvesine yakın meyvemsi bir kokuya sahiptir. Basit bir tadım testi ile yağın kalitesine ilişkin yargıya varmak mümkündür. Tüketici işe ilk olarak kapağı açıp ürünü koklayarak başlamalıdır. Şişe açıldıktan sonra gerçekleştirilen 10-15 saniyelik koklama işleminde taze ve meyvemsi bir koku hissedilmelidir. Gerçek sızma zeytinyağı çimen, badem ya da türlü çiçek kokularının kaliteli hissiyatına sahip olmalıdır.
Zeytinyağında tiner ya da yağlı boya gibi kokular hissetmek, ürünün eskimiş olduğuna dair önemli işaretlerdir. Küf, çamur kokusu, rutubet ve ekşi kokularda istenmeyen özellikler arasında yer alır. Kokladığınızda eğer ağır kötü bir kokusu varsa, tadına baktığınızda boğazınızdan aşağıya yemek borunuza doğru bir yanma hissediyorsanız, yemeklerden sonra mide yanması oluyorsa bu ürün gerçek sızma zeytinyağı olmayabilir.
Sızma zeytinyağından bir yudum alıp ağzınızda gezdirdiğinizde dilinizin yan bölgesinde çiğ badem, olmamış zeytin veya elma çekirdeği acılığı hissediliyorsa, boğazınızda karabiber acılığı gibi bir yanma oluyor ama bu acılık boğazınızdan aşağı inmiyorsa büyük ihtimalle bu zeytinyağı hakiki sızma zeytinyağıdır.
Sızma Zeytinyağı Nerede Kullanılır?
Sızma zeytinyağı enfes bir aromaya ve tada sahiptir. Kuru fasulye ve sote et yemeklerinde rahatlıkla tercih edilir. Ayrıca hamur işlerinde ve salatalarda kullanırken de taze ve canlı bir görünüm kazandırır. Sızma zeytinyağı sabah kahvaltıları, soğuk mezeler, turşular ve soslarda kullanım için ideal bir seçenektir. Ayrıca bazı böreklerde ve çorbalarda da (üzerine gezdirmek için) tercih edilebilir. Sızma zeytinyağı, salatalara ve kahvaltılara ayrı bir lezzet katar.
Peki sızma zeytinyağı ile kızartma yapılır mı? Aslında evet! Genellikle sızma zeytinyağı çabuk yanar zannedilir. Oysa ki hem lezzet hem de besin değeri açısından kızartma yapmaya gayet uygundur.
Riviera Zeytinyağı Nedir?
Herkesin aklındaki soru… Riviera zeytinyağı nedir? İsmi gösterişli olsa da kalitesi sızma zeytinyağının altındadır. Natürel zeytinyağlarına oranla besin değeri yüksek değildir ve daha az vitamin içerir. Lampant yağın ısıl işlemle kötü kokusundan ve tadından arındırılıp içerisine yüzde 10 oranında natürel sızma katılması ile elde edilir. Aroması ve tadı az olan bu yağ özellikle fiyatının sızma zeytinyağına göre daha uygun olması nedeniyle yemeklerde sıkça kullanılır.
Riviera zeytinyağını özellikle kızartmalarda kullanmak doğru bir tercih olacaktır. Hem uygun fiyatı hem de yanma derecesinin tüm diğer zeytinyağlarında da olduğu gibi 200 derece olması sayesinde kızartmalarda güvenle kullanılabilecek zeytinyağı türüdür.
Sızma Zeytinyağı ile Riviera Arasındaki Fark Nedir?
Sızma zeytinyağı, kaliteli zeytinlerin ezilerek sıkılması sonucu elde edilir. Bu yağ, hiçbir ek işleme maruz kalmaz ve hiçbir katkı içermez. Sızma zeytinyağı, zeytinyağının en nitelikli hâli olarak kabul edilir. Zeytinden gelen vitaminler, mineraller, polifenoller, tokoferoller ve tüm besinsel değerler yönünden zengindir. Doğrudan yemeye ve besinlere dahil etmeye de son derece uygundur.
Riviera zeytinyağı ise doğrudan yemeye uygun olmayan yüksek asitli zeytinyağıdır. Yüksek ısı ve kimyasallar ile temizlenmesi sonucu yalnızca yağ özelliği kalır. Bu yağ rafine yağ grubuna girer. Riviera zeytinyağı yüzde 10 sızma zeytinyağı ve yüzde 90 rafine edilmiş yağın karıştırılması ile oluşur. Bu işlemler sonucu sadece yağ özelliği kalır ve besin değerlerini kaybeder. Natürel sızma zeytinyağı ise insan sağlığı için değerli bir şifa kaynağıdır.
Zeytinyağı Nasıl Muhafaza Edilir?
Zeytinyağı, koruma sürecinde hassasiyet gerektiren bir besindir. Işık, sıcaklık, hava ve zaman gibi faktörlerden etkilenir. Zeytinyağı kapalı ve ışıksız yerde korunmalı. Ortamın serin olmasına özen gösterilmeli. Cam ve koyu olan, ayrıca hava almayan şişeler zeytinyağının dayanıklılık süresini artırır.
GIPHY App Key not set. Please check settings