Alternatif tıp tarihinin en gözde baharatlarından biri olan zencefili yeterince tanıyor musunuz? Bilimsel ismi zingiber officinale… Güneydoğu Asya kökenli bir bitki türü olan zencefil pek çok şekilde tüketilebilir. Taze, kurutulmuş, meyve suyu hâline getirilmiş ya da toz olarak… Seçim sizin! Güvenli besinler listesinde yer alan zencefilin öksürük şuruplarına tat vermek için de kullanıldığını biliyor muydunuz? Onun sağlıklı, lezzetli ve faydalı olduğunu duymayan yok. Çin kaynaklı bir çiçekli bitki olan zencefilin faydaları nelerdir? Zencefil nasıl kullanılır, nasıl tüketilir? Buyrun birlikte öğrenelim!
Zencefilin Faydaları Nelerdir?
Soğuk algınlığı, öksürük ve halsizliğe iyi gelir.
Kış kapıya dayandığında soğuk algınlığı sahneye çıkar. Ona öksürük ve halsizlikı eşlik eder. Zencefil ise insan vücudu için son derece yararlı besinler ve biyoaktif bileşiklerle yüklüdür. Soğuk algınlığı, öksürük ve halsizliğe iyi gelir.
Bağırsak hareketlerini düzenler, bulantıyı yok eder.
Mideniz bulanıyorsa, kurtarıcınız yanınızda! Zencefil ishali önler, bağırsak hareketlerini düzenler ve bulantıya iyi gelir. Hamilelik, taşıt tutması ya da kemoterapiden kaynaklanan mide bulantıları zencefil sayesinde hızlıca kesilir.
Kemik sağlığını güçlendirir.
Güçlü anti-inflamatuar etkiye sahip olan gingerol, zencefilin içinde yeterli oranda bulunur. Peki bu ne demek? Diz iltihabı ve romatoid artritteki iyileşmeler demek! Zencefilin eklem ağrılarını önemli ölçüde azalttığı ve kemik sağlığını güçlendirdiği bilinmektedir.
Solunum hastalıklarını tedavi eder.
Zencefilin faydaları arasında solunum hastalıklarını tedavi etme özelliği de yer alır. Aktif bir bileşik olan zerumbone sayesinde astım önemli ölçüde rahatlatılır. Alerjik inflamasyonları baskılayabilen zencefil, vücuttaki toksinlerin atılmasına da yardımcı olur. Harika, öyle değil mi?
Kalbe iyi gelir.
Regl ağrılarını azaltan zencefil kalp sağlığının da dostudur. Kolesterolü düşürmeyi sağlar ve kanın pıhtılaşma riskini azaltır. Zencefil kullanımı sayesinde sağlıklı kan şekeri seviyesi korunmuş olur.
Ağız sağlığını korur.
Diş eti iltihabından mı muzdaripsiniz? Zencefil oral bakterilere de savaş açan bir besin! Bu bakterilerin büyümesini önleyerek daha sağlıklı ve temiz bir ağıza sahip olmanızı mümkün kılar.
Zencefil kansere karşı etkilidir.
Minnesota Üniversitesi’nde yapılan araştırmalar gösteriyor ki, zencefil kansere karşı da etkili… Kolon kanseri üzerinde hücrelerin büyümesini geciktirme özelliği mevcut. Aynı zamanda yumurtalık kanserine de olumlu tesir ettiği biliniyor.
Fakat dikkat! Zencefilin günlük kullanım miktarında aşırıya kaçmayın.
Zencefil keskin bir kokuya sahiptir. Bu sebepten midede ekşime, deri döküntüsü ve benzer etkilere neden olabilir. Ayrıca 2 yaşından küçüklere verilmemesi de önerilmektedir. Hamilelikte ve hastalık durumlarında zencefil tüketiminde dikkatli olunmalıdır.
Pek çok faydası olan bu güçlü besin, yoğun kullanımda olumsuz etkiler yaratabilir. Kan sulandırma özelliği olan zencefil cerrahi operasyonlardan önce tüketilmemelidir. Aynı zamanda kan sulandırıcı ilaçlarla birlikte de alınmamalıdır.
Zencefilin faydalarından vücudunuzu yararlandırmak ama aşırı tüketimi ile ortaya çıkabilecek zararlarına karşı korunmak için zenfili günde maksimum 4 gram tüketmenizi öneririz.
Sağlıklı bir beden, besinleri ideal ve dengeli ölçüde tüketmekle mümkündür!
Toz ve Taze Zencefil Nasıl Kullanılır, Nasıl Tüketilir?
Toz ve taze zencefil özellikle havuç çorbası gibi sebze çorbalarına lezzet ve sağlık katar.
Sarı renkli olan toz zencefil pilavlarda kullanıldığında safranın verdiği gibi pilava sarı bir renk verir ve tadını lezzetlendirir.
Taze zencefil rendelenerek ya da toz zencefil kullanılarak et, balık ve tavuk yemekleri hem lezzetlendirilir hem de sindirimi kolaylaştırır.
Baharat olarak toz zencefili tek başına ya da farklı baharat karışımlarına ilave ederek kullanabilirsiniz.
Taze veya toz zencefil salata veya makarna soslarına da eklenebilir. Yine taze zencefilleri rendeleyerek soslara eklemeneniz mümkün.
Zencefilin en sık kullanıldığı yiyecekler arasında ekmek, kek, kurabiye gibi gıdalar yer alır. Zencefil bu tür gıdaların hamurları hazırlanırken eklenirse hamura lezzet ve renk verir.
Zencefil sıklıkla bal ile karıştırılarak tüketilir. Kurabiye ve kek gibi hamurişlerini hazırlarken zencefil ve bal karışımı kurabiye veya keklerin üzerine ya da içlerine ilave edebilirsiniz.
Zencefil ayrıca çay olarak da tüketilir.
Ayrıca zencefil birçok detoks suyu tarifi malzemeleri arasında da yer alır.
Zencefil Bal Limon Karışımı Nasıl yapılır?
Zencefil bal karışımı grip, soğuk algınlığı, nezle, öksürük gibi problemlerle baş etmeniz için doğal bir şifadır. Eğer ballı zencefil hazırlamak için taze zencefil kullanacaksanız zencefilin kabuklarını soyun, ince ince doğrayın ya da rendeleyin. Bir kase zencefil bu karışım için yeterli olacaktır. Doğradığınız zencefillerin fazla suyunu süzüp bir kavanoza koyun. Bir limonu güzelce yıkayıp kabukları ile dilimleyin ve kavanozdaki zencefillerin üzerine ekleyin. Üzerine de 1 su bardağı bal ekleyip buzdolabında muhafaza edin. Hazırladığınız zencefil bal limon karışımı kullanmadan önce mutlaka karıştırılmalıdır.
Zencefil bal limon karışımı hazırlarken toz zencefil de kullanabilirsiniz. Bu durumda 3 tatlı kaşığı zencefil, yarım limonun suyu ve 1 su bardağı bal karıştırılarak yine buzdolabında muhafaza edilerek kullanılır.
Bu karışımları günde maksimum iki yemek kaşığı olmak kaydıyla tüketin.
Taze Zencefil Çayı Nasıl Yapılır?
Zencefili çay olarak tüketebilirsiniz. Taze zencefil ile zencefil çayı hazırlamak için 1 diş sarımsak büyüklüğünde kabuğu soyulmuş taze zencefili 1 su bardağı kadar suda 10 dakika kaynatmanız ve 1 tatlı kaşığı bal ekleyerek servis yapmanız yeterli. Bal hem çayı lezzetlendirecek hem de özellikle kış aylarında soğuk algınlığı veya öksürük gibi sorunlarınıza şifa olacaktır.
Limonlu taze zencefil çayı hazırlamak için ise yarım limonun suyunu sıkıp, 1 diş sarımsak büyüklüğünde kabuğu soyulmuş zencefil, yarım limonun suyu ve üzerlerine ilave edeceğiniz 1 bardak suyu 10 dakika kaynatın. Yine 1 tatlı kaşığı bal ile sıcak olarak servis yapın.
Zencefil çayı birçok farklı şekilde yapılabilir. Değişik zencefil çayı tarifleri için bu yazımızı da mutlaka inceleyin. Taze Zencefil Çayı Tarifleri
Zencefilin faydaları nelerdir, zencefil nasıl tüketilir, taze veya toz zencefil nasıl kullanılır, zencefil çayı nasıl yapılır? Tüm bu soruların cevaplarını paylaştığımız yazımızın faydalı olmasını dileriz.
GIPHY App Key not set. Please check settings