Bitki çayları doğal bitki kaynaklıdır, şifalıdır diye bilinçsiz tüketilmemeli. Bitki çayı tüketmenin faydaları olsa da, bazı rahatsızlıkların ya da düzenli kullanılan ilaçların varlığı söz konusu olduğunda sağlığınızı olumsuz yönde etkileme ihtimali de bulunuyor.
Bilinçsiz kullanılan ya da gün içinde birden fazla içilen bitki çayları bazı hastalıkları tetikleyebilir ya da sağlığı olumsuz yönde etkileyebilir. Örneğin çoğu zaman metabolizmayı hızlandırmak için içilen yeşil çayın aşırı tüketimi çarpıntılara neden olabilir. Bu nedenle faydası için içtiğiniz bitki çaylarının zararlı sonuçlara yol açmaması için, tüketmeden önce iyice araştırıp, doktorunuza danışmalısınız.
İşte bitki çaylarının faydalarının yanında, verebileceği zararlar, önemli uyarılar…
Bitki Çayları Faydaları Ve Zararları
Yeşil çay
İçeriğinde bulunan epigallokateşin galat sayesinde metabolizmanın hızını arttırma etkisi bulunuyor. Ancak fazla tüketildiğinde de içerisindeki kafein nedeniyle hipertansiyona ve çarpıntısı olanlara yan etki oluşturuyor. Bu nedenle yeşil çayı, hipertansiyonu ve çarpıntısı olanların fazla tüketmeleri sakıncalı olabilir.
Sinameki çayı
Sinameki yaprağı çayı, tüketimi en riskli bitki çayları arasındadır. Çoğunlukla zayıflama çaylarında bulunan sinameki, kabızlık tedavilerinde de kullanılıyor. Ancak 3 haftayı aşan bir tüketim söz konusu olduğunda, bağırsakların işlevini bozuyor ve bağırsaklar kronik tembelliğe yol açabiliyor. Kalıcı hasarlar bırakmasının yanı sıra, tümör gibi çok ciddi problemlere neden olabiliyor.
Zencefil
Şifalı bir bitki olan zencefil, mide bağırsak problemlerinde, soğuk algınlığında ve diyabette etkilidir. Ancak, safra salgısını arttırdığı için safra kesesi rahatsızlığı olan kişilerin tüketmesi sakıncalıdır. Bunun yanı sıra, hamileler tarafından bulantı ve kusmayı engellediği için hamilelik sürecinde tercih edilen zencefil, adet söktürücü etkisi nedeniyle 1 gramın üzerinde tüketildiğinde düşük riskini meydana getiriyor.
Adaçayı
İçeriğinde bulunan cineol bileşeni sayesinde öksürüğü kesen adaçayı, sinüsleri ve akciğerleri temizliyor. Ağız ve boğaz enfeksiyonlarında özellikle gargarası çok etkili. Ancak tüketiminin zarar verebileceği durumlar da var. Kasılmalara neden olabileceği için hamilelikte kullanılmamalı ve uyku verdiği için sakinleştirici kullananlar tarafından tüketilmemeli.
Kuşburnu
Soğuk algınlığı, nezle, grip gibi enfeksiyonlu hastalıkların ve romatizmal hastalıklar gibi iltihabi hastalıkların doğal tedavisinde etkili olan kuşburnu bitki çayı, içerdiği C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini korur. Ancak fazla tüketiminde deride alerjik reaksiyonlara neden olabiliyor. Ayrıca ağız ve sindirim sisteminde tahrişlere yol açabiliyor. Bu nedenle kuşburnu tüketimini günde en fazla 3 fincan ile sınırlandırmak ve uzun süreli kullanmamak gerekiyor.
Kekik
Kokusu ve şifası ile kekik de güzel övgüleri hak ediyor. Kekik bitkisinin çayı, sindirimi kolaylaştıran, mide sorunlarında, idrar enfeksiyonlarında, üst solunum yollarında rahatlatıcı ve şifa verici özelliklere sahip. Yalnız, olumsuz etkisi tansiyonu düşürüyor olması.Yüksek tansiyon hastalarının kullandığı ilacın etkinliğini arttırdığı için oldukça tehlikeli sonuçlar ortaya çıkabiliyor.
Ekinezya
Mevsim değişimlerinde ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı vücudun direncini arttıran ekinezya, bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Ekinezya 1 ay düzenli kullanılırsa mevsim değişikliklerinde yaşanan hassasiyete karşı vücut direncini korur ve tedavi sürecini destekler. Ancak ekinezyanın da olumsuz etkisi yok değil. Bazen alerjik reaksiyonlara yol açabiliyor. Alerji ilaçlarının yanı sıra doğum kontrol, kolesterol ilaçları ile etkileşimi olan ekinezya bitkisinin çayı, uzman bir doktora danışılmadan kesinlikle tüketilmemelidir.
Zerdeçal
Zerdeçalın içinde bulunan curcumin vücutta hasara, iltihaba, kansere neden olan maddeler gibi bazı zararlı maddeleri engelliyor. Ayrıca zerdeçal çayı radyoterapi ve kemoterapi gören kanser hastalarında tedavinin daha etkili olmasına yardımcı oluyor. Ancak safra kesesinde taş olan kişiler, safra akışını arttırıcı etkiye sahip olması nedeniyle bu çayı içmemeli.
GIPHY App Key not set. Please check settings