Hazır olarak satın aldığınız yoğurtlardan çok daha ve sağlıklı olduğu için her geçen gün daha da fazla kişi evde yoğurt nasıl yapılır, evde yoğurt mayalamanın püf noktaları nelerdir araştırıp, öğrenmek istiyor. İşte halk arasında “taş gibi” diye tanımlanan kıvamı ve lezzeti tam yoğurt mayalamanın püf noktaları…
Yoğurdun iyi tutması için ilk yapmanız gereken günlük yağlı süt tercih etmenizdir.
Yoğurt yapacağınız sütün gerektiği kadar kaynadığından emin olmalısınız. Süt kaynamaya başladıktan sonra ısıyı düşürüp, sık sık karıştırın ve 5 ile 7 dakika boyunca kaynatın.
Mayalayacağınız sütün ısısının tam olarak doğru ısı olduğundan emin olmak için süte parmağınızı sokup 7’ye kadar sayın. Eliniz yanmadan sütün ısısına dayanabiliyorsa süt maya için uygun sıcaklıkta demektir. Yalnız unutmayın, süt gereğinden fazla ılık ise mayalama gerçekleşmez.
Mayalanma sürecini hızlandırmak için mayanın içine bir miktar şeker, yoğurdun ekşimesini geciktirmek için ise tuz katabilirsiniz.
Süt maya oranını 1 kg süte 1 yemek kaşığı maya şeklinde ayarlayabilirsiniz.
En güzel maya kendi yaptığınız yoğurttan aldığınız mayadır.
Koyun ve keçinin sütü ile yapılan yoğurt sert olur. Çok fazla yeşillik ile beslenen ya da süt arttıran yemlerle beslenmiş ineğin sütü ile yapılan yoğurt ise cıvık olur.
Sıcak havalarda yoğurt mayalarken üzerini soğuk günlere göre daha az sarın. Aksi takdirde yoğurdunuz ekşiyip sulanır.
Yoğurdun mayalanması için sıcak havalarda 6, serin havalarda 7 saat yeterli bir süredir.
Mayalanan ve buzdolabına kaldırdığınız yoğurt bir gün dinlenip, suyunu çekmelidir. Yoğurdunuzu buzdolabına kaldırdıktan bir gün sonra tüketebilirsiniz.
Satın aldığınız hazır yoğurtlardaki kaymağın evde yaptığınız yoğurda oranla kalın olması sizi yanıltmasın. Hazır yoğurtlarda pektin maddesi kullanılarak kaymakların kalın ve fazla olması sağlanıyor.
Yaptığınız yoğurttan ayırmak istediğiniz mayayı derin dondurucuda 1 – 2 ay saklayabilirsiniz.
GIPHY App Key not set. Please check settings