Laktoz tüm sütlerin içindeki şekerin kimyasal adıdır. Glukoz ve galaktozun birleşiminden oluşan bir disakkarittir. Peki laktoz intoleransı nedir?
Laktoz İntoleransı Nedir?
Süt şekerine karşı gelişen hassasiyete laktoz intoleransı diyoruz. Laktoz memelilerin sütünde bulunur. İnce bağırsaklar laktozu sindirebilmek için “laktaz” adı verilen bir enzim üretir. Laktaz laktozu parçalayan enzimdir. Vücutta laktozun emilmesini sağlar.
Laktaz enzimi yoksa veya yeterli değilse laktoz glukoza ve galaktoza parçalanmaz. Emilim ve sindirimi sağlanamaz. Böylece laktoz intoleransı oluşmuş olur.
Laktoz İntoleransı Nedir, Belirtileri Nelerdir?
Genellikle adölesan ve yetişkinlerde inek sütüne karşı görülen ve istenmeyen reaksiyonlara laktoz intoleransı diyoruz. Laktoz içeren ürünleri tükettikten sonra 2 saat içinde gaz, şişkinlik, kramp, mide bulantısı ve ishal ile kendini gösterir. Sindirilemeyen laktoz ince bağırsaklar ile emilemediği için kalın bağırsaklara geçer. Bakteriler tarafından fermente olur.
Her bireyde görülen semptomlar farklıdır. Kimi bireye süt gaz yapar ama yoğurt yapmaz. Veya bunun tam tersi de söz konusu olabilir. Kişinin kendisi tanıması bu noktada önem. Bireyde ishal gelişmişse, diyetle posa alımı kısıtlanır. Beslenme tedavisinde, laktoz içeren besinler (başlıca süt olmak üzere sütlü tatlı ve dondurmalar) diyetten elimine edilir.
Ancak süt ve süt ürünlerinin diyetten çıkarılması ile kişinin kalsiyum alımı azalabilir. Bu nedenle diyete kalsiyumdan zengin, koyu yeşil yapraklı sebzelerin, kuru baklagillerin ve kuruyemişlerin eklenmesi gerekir.
Laktoz İntoleransı Belirtileri Olanlar Ne Tüketebilir?
- Kefir
- Laktozsuz süt
- Badem sütü
- Soya sütü
- Keçi peyniri
- Sert peynirler
Henüz bu yazıya yorum yapılmamış.