“Ne yaparsam yapayım kilo veremiyorum”, “her diyeti denememe rağmen neden kilo veremiyorum” diye yakınanlardan mısınız? Sizi anlıyoruz, inatçı kilolar kendinizi mutsuz ve çaresiz hissetmenize neden olabilir. Ama üzülmeyin, fazla kilolar kaderiniz değil. Doğru adımlar ve doğru teşhis ile fazla kilolarınızdan kurtulabilirsiniz. Gelin şimdi kilo vermeyi engelleyen unsurlara göz atalım.
“Neden kilo veremiyorum” diye isyan edenler, işte kilo verememe nedenleri arasında öne çıkan unsurlar
Gizli bir alerjiniz olabilir mi?
Acaba gizli bir alerjiniz olabilir mi? Şayet gizli alerjiniz varsa, domates ya da maydanoz gibi çok masum bir gıda bile alerjinizi tetikliyor ve kilo vermenize engel oluyor olabilir.
D vitamini eksikliğiniz olabilir mi?
Peki D vitamini eksikliğiniz olabilir mi? Kilo vermek için ne kadar uğraşırsanız uğraşın D vitamini eksikliği kilo vermenize engel olur.
Demir eksikliği
Kilo verememe sorununun en sık rastlanan nedenlerinden birine geldi sıra: demir eksikliği! Sinir, stres ve hormonal düzensizlikler gibi birçok probleme neden olan demir eksikliği, toplumumuzda çok karşılaştığımız sağlık sorunlarından. Özellikle büyüme çağındaki çocuklar, gebeler, emziren anneler ve adet görmeye başlayan genç kızlar demir eksikliğine dikkat etmeli.
Belki de neden proteinler!
“Neden kilo veremiyorum” diyenler, belki de neden proteinler! Hücrelerin yapı taşı olan proteinler cilt, tırnak, saç, tüm organlar, bağışıklık sistemi ve hormonların temelini oluşturur. Proteinler kilo vermek isteyenler ve vücudun kas oranını artırmak isteyenler için önemli bir besindir.
Günde kaç bardak su içiyorsunuz?
Gelelim günlük su tüketimi miktarına! Günde kaç bardak su içiyorsunuz? Unutmayın ki yeterli miktarda su içmediğiniz takdirde kilo veremezsiniz. Hem faydalarından yararlanmak, hem de kilo vermek için su tüketiminizi arttırmalısınız. Her gün 2 – 2 buçuk litre su içmeli ve idrarınızın açık sarı renkte olduğundan emin olmalısınız.
Temel yağları yeterli düzeyde tüketiyor musunuz?
Vücudumuzun üretemediği ve beslenme yoluyla alınması gereken temel yağları yeterli düzeyde tüketiyor musunuz? Kilo veremiyorsanız, vücudunuzda sağlıksız yağlar fazla ve buna karşılık sağlıklı yağlar yetersiz olabilir. Doğal tereyağı ve soğuk sızma zeytinyağı gibi yağları tüketerek vücudunuzdaki sağlıklı yağların artmasını sağlayın.
“Az az, sık sık ye” anlayışını sürdürüyor olabilir misiniz?
Bir dönem çok popüler olan “az az, sık sık ye” anlayışını sürdürüyor musunuz? Bunun yerine öğünler arasında en az 4 – 5 saat olmak üzere, günde sadece 2 ya da 3 öğün yiyin. Tamamen tokluk hissi duyana kadar, glisemik indeksi düşük sağlıklı karbonhidrat, yağ ve protein ile beslenmeyi deneyin.
Geç saatlere kadar atıştırmak
Evet haklısınız! Tüm gün çalışıp yorulduktan sonra televizyon karşısında şöyle ayaklarınızı uzatıp geç saatlere kadar atıştırmak çok keyifli. Ama veremediğiniz kiloların baş düşmanı bu alışkanlığınızın ta kendisi. Fazla yağlardan kurtulmak ve kilo vermek için, saat 19:00’den sonra tek bir lokma dahi tüketmeyin.
Meyve tüketimine dikkat!
Mevsim meyvelerini faydalı olduğu düşüncesiyle doya doya yemek yerine, günde sadece 1 porsiyon yemelisiniz. Ayrıca meyve şekeri miktarı çok yüksek olan karpuz, kavun gibi meyvelerden de uzak durmalısınız.
Acaba yeterince hareketli misiniz?
Gün içinde yeterince hareket ediyor musunuz? Günlük rutinleriniz yeterli hareket etmenize olanak sağlamıyorsa, en azından düzenli yürüyüş yapın. Yüzme, dans gibi fiziksel aktiviteleri de dahil edin. Ayrıca her gün aksatmadan 30 – 40 dakikalık yürüyüş rutini oluşturun.
Kabızlık sorunu
Ve yine kilo probleminde sıkça karşılaşılan bir sorun: kabızlık sorunu! Her gün rahat bir şekilde iki kez büyük abdeste çıkabiliyor olmanız idealdir. Eğer kabızlık sorununuz olduğunu düşünüyorsanız, bağırsaklarınızı rahatlatacak doğal besin ve su tüketiminizi arttırın.
Alkol ve paketli gıdalar
Alkol kullanıyor musunuz? Peki katkı maddesi içeren, tatlandırıcılar, paketli ve diyet ürünler beslenmenizde fazlaca yer alıyor mu? Neden kilo veremiyorum diye kendi kendinizi harap etmeden önce katkı maddesi içeren ve paketli yiyeceklerden kendinizi arındırın. Ayrıca alkolden de uzak durun.
Yeterince uyuyor musunuz?
Kilo vermeye çalışırken çoğunlukla diyetimize ya da fiziksel aktivitelere önem veririz. Oysa yeterli uyku da kiloyu etkileyen önemli faktörlerden biri. Metabolizmayı yöneten hormonların birçoğunun gece uykusu sırasında görev yapması uyku – kilo ilişkisini direkt olarak ortaya koymakta.
Farkında olmadığınız bir rahatsızlığınız olabilir mi?
Bazı sağlık sorunları ya da rahatsızlıklar nedeniyle kilo alıyor olabilirsiniz. Bu rahatsızlıklarınız nedeniyle metabolizmanız yavaşlayıp, insülin direnci oluşabilir. Bu hastalıklar tedavi edilmediği sürece kilo vermek imkansız hale gelebilir. Bu nedenle bir diyete başlamadan önce bir endokrinoloji uzmanına danışın. Böylece fazla kilolarınıza neden olan metabolik sebeplerin araştırılmasına olanak sağlamış olursunuz.
Henüz bu yazıya yorum yapılmamış.