“Duvar kağıdı nasıl yapıştırılır” diye sorduğunuza göre acaba kendiniz mi yapıştırmayı planlıyorsunuz? Eğer öyleyse, emin olmalısınız ki, bu işlem sanılandan daha kolay ve keyiflidir. Ancak yine de deneyim kazanmak için, öncelikle evinizin tek bir duvarı ile başlamanızı tavsiye ederiz.
Bu yazımızda “Duvar kağıdı nasıl yapıştırılır” sorusunu soranlara çok önemli tüyolarımız var. Hemen başlayalım ve bakalım başarılı bir uygulama için nelere ihtiyacımız var.
Başarılı bir duvar kağıdı yapıştırma uygulaması gerçekleştirmek için, öncelikle duvar kağıtlarınızı yapıştıracağınız yüzeyin düz olduğundan, temiz, kuru ve nemsiz olduğundan ve yüzeyde çatlak veya delik olmadığından emin olmalısınız. Delik veya çatlaklar varsa alçı sıva veya saten alçı ile kaplayın ve düzgünleştirmek için hafifçe zımparalayın. Yüzeyde eski duvar kağıtları varsa, yenilerini yapıştırmadan önce eskilerini sökün ve yine yüzey düzgün değil ise zımparalayarak düzleştirin.
Malzemeler
Duvar kağıdı yapıştırma için gerekli malzemeler:
- Yapıştırma fırçası
- Duvar kağıdı tutkalı (toz halinde)
- Su
- Toz tutkal ve suyu karıştırıcı
- Makas
- Boyama rulosu
- Şerit metre
- Sünger
- Kalem
- Kova
- Merdiven
Duvar Kağıdı Nasıl Yapıştırılır? Adım Adım Uygulama
1. İlk adım olarak duvar kağıdını yapıştırmak için kullanacağınız tutkalı hazırlayın. Duvar kâğıdı tutkalı genellikle toz halinde satılır. Toz halindeki tutkalı paketinde belirtilen oranda su ile karıştırın.
2. Su ile toz tutkalın doğru şekilde karıştırılması için tutkalın paketinde belirtilen miktarda suyu kovaya boşaltın.
3. Karıştırıcı ile suyu hızlıca karıştırın ve suyun dönmeye başlamasını sağlayın.
4. Su dönmeye başladığında karıştırmaya devam ederek, toz tutkalı yavaş yavaş suya dökün. Karışımın topak topak olmamasına ve homojen olmasına dikkat edin.
5. Tutkalı gerekli oranda ekledikten sonra, karıştırmayı bırakın ve yaklaşık 10 dakika kadar tutkalın şişip, boza kıvamına gelmesini bekleyin. Bu kıvama gelen tutkal, uygulama için hazırdır.
6. Duvarınızın tam ortasından şerit metre ve kalem yardımıyla diklemesine düz bir çizgi çekin ve daha sonra duvarın yüksekliğini ölçün.
7. Duvarınızın enini de ölçerek, duvar kağıdınızın enine göre kaç boy duvar kağıdına ihtiyacınız olduğunu hesaplayın.
8. Duvar kağıdınızı duvarınızın yüksekliğinden 10 cm. daha uzun olacak şekilde kesin.
9. Ruloyu keserken, kestiğiniz parçaların önü ve arkalarını, alt ve üstünü karıştırmamaya özen gösterin. Gerekli gördüğünüz takdirde kalem ile işaretleyin.
10. Desen takibini düzgün şekilde yapabilmek için, ilk parçayı kestikten sonra, ruloyu ilk parçanın yanına koyarak, desenleri denkleştirip, ondan sonra ikinci parçayı kesin.
11. Yapıştırıcıyı fırça yardımı ile; duvar kağıdınızın alt yüzeyi kağıt ise duvar kağıdınızın kağıt olan zeminine, nonwoven yani elyaf ise direkt duvara sürün.
12. Yapıştırıcıyı kağıdın tamamına ve kenarları da dahil olmak üzere sürdüğünüzden emin olun.
13. Duvar kağıdına yapıştırıcıyı sürdükten sonra 5 – 10 dakika kadar bekleyin. Bu süre içerisinde kağıt yumuşayarak, yapıştırmaya hazır olacaktır.
14. Yapıştırıcı sürdüğünüz parçanın uzun kenarlarından birini, daha önce duvarınıza çizdiğiniz düz çizginin sağına veya soluna tam hizalayarak ilk parçayı duvarınıza yapıştırın.
15. Duvar kağıdının iyice ve düzgün bir şekilde yapıştığından emin olmak için, fırça yardımıyla ortadan kenarlara doğru bastırarak sabitleyin.
16. Duvarınıza uzun gelen fazla parçayı makasınız ile kesin.
17. Diğer duvar kağıtlarını da ilk yapıştırdığınız duvar kağıdı ile diklemesine hizalayarak aynı yöntemle yapıştırın.
18. Yapıştırma işlemini yaparken duvar kağıdınızın desenin her yeni eklediğiniz parça ile süreklilik sağladığından emin olun.
19. Hava kabarcıkları oluşursa, sünger ile kağıtların üzerinden geçerek kabarcıkları yok edin.
20. Duvar kağıdı rulonuzdan kestiğiniz parçaları yan yana yapıştırırken, kenarların üst üste gelmesine ve aralık bırakmamaya dikkat edin.
21. Rulonuzdan kestiğiniz ilk iki parçayı duvarınıza yapıştırdıktan sonra bir saat bekleyin ve yapıştırma işlemine uygulamada herhangi bir sorun sorun olmadığından emin olarak devam edin. için bekleyiniz. Sorun yok ise diğer boyların ve ruloların uygulanmasına belirtildiği gibi devam ediniz.
22. Yapıştırma işlemi boyunca ve işlem tamamlandıktan sonraki bir günlük kuruma sürecinde, duvar kağıdı yapıştırdığınız odanın havasının çok sıcak ve kuru olmamasını, camların, klima ve kaloriferlerin açılmamasını sağlayın.
23. Duvar kağıdı yapıştırılan duvarın doğrudan güneş ışığı almaması için de önlem alın.
Duvar kağıdı nasıl yapıştırılır bilmek isteyenler için duvar kağıdı yapıştırma işleminin adımlarını anlattık. Faydalı olmasını umuyoruz.
GIPHY App Key not set. Please check settings