Hem uygulaması, hem de ortaya çıkardığı objeyi kullanması çok zevkli olan peçete dekupaj nasıl yapılır? Bu yazımızda keyifli kendin yap projelerinden biri olan peçete dekupaj nasıl yapılır, sizler için anlatacağız.
Peçete dekupaj tekniği hoşunuza giden bir peçete desenini tutkal kullanarak ahşap, cam veya metal zemine sabitlemektir. Bu tekniği hemen hemen her yüzeye uygulayabilirsiniz. Dolayısıyla peçete dekupajın nasıl yapıldığını öğrendiğinizde, aslında sayısız kendin yap projesi yapma şansı kazanacaksınız.
Peçete Dekupaj Nasıl Yapılır?
Öncelikle dekupaj yapacağımız objenin üzerini tamamen pürüzsüz hale gelene kadar zımparalıyoruz.
Ardından akrilik boyamızı hazırlıyoruz ve objemizi düz fırça hareketleri ile boyuyoruz.
Boyama işlemi bittikten sonra iyice kuruyana kadar bekliyoruz. Gerekirse boyayı bir kat daha sürüyoruz. Bekleme sürelerini ne kadar uzun tutarsanız sonuç o kadar iyi olacaktır. Mümkünse her kat için 1 gün beklemenizde fayda var.
Boyamız tamamen kuruduktan sonra dekupaj işlemine geçiyoruz.
Dekupajı eğer bir çıktı ile yapacaksanız, çıktıyı mutlaka toner ile baskı yapan bir makineden alın. Mürekkep ile baskı yapılan makinelerden alınan çıktılar ile dekupaj yapıldığında dağılıp yırtılacağını göz önünde bulundurun. Çıktı almak yerine dekupaj yapacağınız kağıdı hobi marketlerinden de satın alabilirsiniz.
Peçete dekupaj yapacaksanız ya da dekupaj kağıdında kullanılan desenin belli parçalarını alacaksanız, kesme işlemi yapmanız gerekir. Ancak makas ile ya da yırtarak kesme yapmayın. Bunun yerine, peçete ya da kağıdın beğendiğiniz kısmını, su ile ucunu ıslattığınız ince bir fırça kullanarak hafif dokunuşlarla ayırın. Dekupaj işlemini bu şekilde kesilmiş peçete ya da kağıt ile uyguladığınızda daha doğal bir görüntü elde edebilirsiniz.
Ayırma işlemi tamamlanınca, dekupaj yapılacak deseni kutunun yüzeyine istediğiniz şekilde yerleştirin.
Dekupaj tutkalını inceltmek için fırçanın ucunu hafif ıslatıp tutkala (transfer dekupaj) batırıyoruz. Daha sonra kağıdın arkasına tutkalı sürüyoruz.
Kağıdı kutuya düzgünce yapıştırıyoruz.
Hava kabarcıkları kalmaması için elimizle ve temiz bir bez yardımıyla kağıdın üzerine hafifçe bastırıyoruz. Böylece yapıştırdığımız kağıdı düzleştiriyoruz.
Ardından kutuya yapıştırdığımız kağıdın tutkalının iyice kuruması için 15 dakika kadar bekliyoruz.
Bu kez de kağıdın üzerine düzgün fırça darbeleri ile tutkal sürüyoruz. Bu işlemin amacı bir sonraki aşamada kağıdın üstüne vernik atıldığında koruma sağlamaktır. Çünkü kağıdın üzerine direkt olarak vernik atıldığı takdirde kağıt pürüzlü bir hal alır ve çalışmanız zarar görür. Özellikle yat vernik kullanacaksanız bu işlemi mutlaka yapmanız gerekir.
Tutkalı kağıdın üzerine her kat kuruyana kadar beklemek şartıyla, 2-3 kat sürüyoruz.
Tamamen kuruduktan sonra dekupaj ve boyama işlemi bitiyor. Artık kutunun süslemesine geçebilirsiniz.
Ellerinize sağlık!
GIPHY App Key not set. Please check settings