Ahşap boyama uygulaması ile eski eşyalarınızı yenileyebilir ya da rengini beğenmediğiniz ahşap eşyalarınızı sevdiğiniz bir renge boyayabilirsiniz. Oldukça popüler olan ahşap boyama uygulamasının hem maliyeti düşük hem de yapımı oldukça keyif verici. Bu yazımızda ahşap boyama nasıl yapılır ve püf noktaları nelerdir sizler için anlatıyoruz.
Ahşap boyama nasıl yapılır, dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?
Ahşap boyama için gereken malzemeler
- Su bazlı akrilik boya
- Kalın ve ince fırçalar, rulo fırçalar
- İhtiyaca göre kağıt ve sünger zımpara
- İhtiyaca göre macun
- Arzuya göre vernik (likit veya sprey vernik)
- Boyanın bulaşmaması için gazete veya muşamba
Öncelikle ahşap boyama için dilediğiniz formda bir ahşap eşyayı seçebilirsiniz. Bu eski bir masa, sandalye ya da güzel bir takı kutusu da olabilir, çocuğunuz için bir kalemlik de…
Neyi boyayacağınıza karar verdikten sonra, buna uygun kalınlıkta fırçalar almalısınız. Detay çalışırken ince fırçalar, geniş alanları boyarken kalın fırçalar ve rulo fırçalar tercih etmelisiniz.
Ahşap boyama için su bazlı akrilik boya ya da yağlı boya kullanılabilirsiniz. Her iki boya türünün de farklı avantajları bulunuyor. Uygulama kolaylığı, kokusuz olması, neme karşı daha dirençli olması ve çabuk kuruması gibi avantajları nedeniyle su bazlı akrilik boya kullanmanızı öneriyoruz. Su bazlı akrilik boyaların örtücülük özelliği de yağlı boyalar kadar başarılıdır.
Boyanızın renk seçimini tamamıyla zevkinize göre metalik, parlak ya da mat olarak belirleyebilirsiniz.
Boyama yapacağınız ahşap eşyanızın geniş yüzeyleri varsa bu yüzeyler için sünger zımpara kullanmanız büyük kolaylık sağlayacaktır. Ulaşılması zor alanlar için ise kağıt zımpara daha iyi sonuç verir.
Ahşap boyama nasıl yapılır, adım adım uygulanışı nasıldır?
Ahşap boyama yapmaya başlamadan evvel, boyama yapacağınız yere, hiçbir yerin boya lekesi olmaması için, gazete ya da bir muşamba serin.
İşe ahşabın yüzeyini boyaya hazırlamak ile başlayın. Boyayacağınız ahşabın pürüzsüz olması, boyanın tutunmasını kolaylaştıracak ve görüntüsünü daha estetik bir hale getirecektir. Ahşap yüzeyinin tamemen pürüzsüz hale gelmesini sağlamak için ağacın yönüne doğru güzelçe zımparalamalısınız.
Eğer ahşap üzerinde boşluklar, delik veya çatlaklar varsa mutlaka macun ile bu boşluk, delik ya da çatlakları doldurmalısınız. Boyama işlemine macun kuruduktan sonra başlayabilirsiniz. Ancak eskitilmiş görüntüsü vermek istediğiniz mobilyalarınızda macun yapmadan, özellikle bazı boşlukları doldurmamayı tercih edebilirsiniz.
Ahşap boyama işleminin başarılı olabilmesinde boyanın akışkanlık seviyesi önemli rol oynar. Eğer boya çok akışkan olursa ahşap üzerinde tutunamayabilir. Eğer çok yoğun olursa da boya çok geç kuruyacak ve boya ahşap üzerinde homojen dağılmayacaktır. Boya uygun kıvama geldikten sonra artık ahşabınızı boyamaya başlayabilirsiniz.
Fırça ile boyama yaparken, fırçanızı suya çok fazla batırmayın. Eğer fırçanız çok fazla ıslandıysa, havlu kağıt yardımıyla fırçadaki fazla suyu alın. Boyadığınız yerin üstünden tekrar geçmemeye özen göstererek, ince bir kat halinde birinci kat boyamanızı tamamlayın.
Ahşabı yaklaşık 15-20 dakika kurumaya bırakın.
Boya kuruduktan sonra ahşabı tekrar zımparalayın ve temiz, kuru bir bez ile silin.
Ardından ikinci kat boyayı yapıp, ahşap boyamanızı tamamlayıp kurumaya bırakabilirsiniz. Ancak boyanın kuruması için ilk seferkinden daha uzun süre beklemelisiniz. Ahşap boyama yaparken iki kat boyama yapmak, boyanın rengini daha iyi vermenizi ve boyanın eşit dağılmasını sağlar. Böylelikle daha güzel bir görüntü elde etmiş olursunuz.
Ahşabınızın boyama işlemini arzunuza göre vernik uygulaması ile sonlandırabilirsiniz. Vernik boyanın daha dayanıklı olmasını sağlayacaktır. Tercihinize göre likit veya sprey vernik türlerinden yapabilirsiniz. Verniği uygulamadan önce yüzeydeki boyanın tamamen kuruduğundan emin olmalısınız.
Henüz bu yazıya yorum yapılmamış.