in ,

SevdimSevdim BayıldımBayıldım YapacağımYapacağım ŞaşırdımŞaşırdım


Fayans Döşeme Nasıl Yapılır?

fayans döşeme püf noktaları

İlkbahar yaklaşırken evinizde keyifli bir yeniliğe ne dersiniz? Tadilat fikri gözünüzü korkutmasın. Fayanslarınızı kendiniz de döşeyebilirsiniz! Nasıl mı? Aslında göründüğü kadar zor bir işlem değil. Fayans döşeme işinde doğru adımlarla ilerlemek gerekiyor. Gerekli malzemeleri edinirseniz ve işin matematiğinden şaşmazsanız, başarı kaçınılmaz! Doğru malzemeler ve iyi bir araştırma süreciyle bu işin altından kalkabilirsiniz. Haydi gelin, fayans nasıl döşenir birlikte öğrenelim!

Fayans Döşeme Püf Noktaları

1. Fayans satın almadan önce tüm duvarları ve zemini ölçün.

fayans için duvar ölçüsü almak

Banyo ölçüleri ile fayans ölçüleri genellikle birbirine denk gelmez. Elmaslı kesme aletleri satın alarak fayansları gerekli gördüğünüz köşeler için küçülterek döşeyebilirsiniz. Ölçü alırken fayanslar arasında derz boşlukları olacağını da hesaba katmanız gerek.

2. Zevkinize uygun uzun süreli keyif alacağınız fayansı seçin.

farklı fayans döşeme fikirleri

Çok geniş bir ürün yelpazesi içerisinden doğru fayansı seçmelisiniz. Bütçenizi birazcık zorlasa da kaliteli ve zevkinizi yansıtan ürünü almaya özen göstermelisiniz. Birkaç yıl sonra da kullanabileceğiniz modelleri tercih etmenizde yarar var.

3. İhtiyacınıza uygun fayansı satın almak için iyi bir araştırma yapın.

fayans nasıl döşenir diy

Banyo veya mutfak duvarlarında ya da zeminde döşenmiş fayans varsa eskileri sökmeden de yeni fayansları döşemeniz mümkün. Bu ve benzeri özel durumlar için doğru fayansı seçmeniz önemli. Bunun için fayans satın almadan önce iyi bir araştırma yapıp, satın alma sırasında da satış yetkilisinin tavsiyelerinden yararlanabilirsiniz.

4. Fayans döşemek için doğru aletleri edinin.

fayans döşerken gereken malzemeler

Bu aletler:

  • Zemini teraziye getirmek için: Mala
  • Harç sürmek için: Harç ıspatulası ve harç tarağı
  • Fayans kesme aleti
  • Fayansları dengelemek için: Plastik tokmak
  • Derz uygulamak için: Plastik ıspatula ya da sert kauçuk tabanlı derz malası
  • Derz boşluklarını ayarlamak için: Artı (+) şeklinde küçük plastik parçalar

5. Fayans döşeyeceğiniz zemini düzeltin.

evde dekorasyon kendin yap püf noktaları

Zemininiz düzgün mü? Düzgün bir zemin, fayans döşemenin ilk kuralıdır. Fayans döşeyeceğiniz zeminde çukurlar varsa ilk olarak bunları düzeltmelisiniz. İyi bir mala ve ideal yoğunluğa sahip çimento ile bunu halledebilirsiniz. Çukurları düzelttikten ve zemini teraziye getirdikten sonra 24 saat beklemelisiniz. Bu sayede şap kurur ve zemin işleme hazır hale gelir.

6. Derz rengini tercihinize göre fayans ile aynı renk ya da fayansı öne çıkarmak için fayans rengine kontrast bir renk seçin.

mutfak duvar dekorasyonu

Dilediğiniz fayans rengine uygun derz harcını kolaylıkla bulabilirsiniz. Fayansınızla aynı rengi de seçebilirsiniz, kontrast yaratmak için farklı renkler seçerek fayanslarınızı ön plana da çıkartabilirsiniz.

7. Artan derz katılaşıp kullanılamayacağı için, derzi hazırlarken yeterli miktarda hazırlamaya özen gösterin.

fayans nasıl döşenir derz dolgusu

Derz doldurmadan önce fayans aralarına taktığınız küçük plastik artı şeklindeki parçaları çıkarın. Ardından zemini süpürerek derz işlemine başlamaya hazır duruma getirin. Ancak yeterli miktarda dolgu hazırlamaya özen österin. Fazla derz dolgusu hazırlamak, dolgunun donmasına ve daha sonra kullanılamamasına neden olur.

8. Fayans döşeme uygulamasını tamamladıktan sonra fayansların üzerine bulaşan derz dolgusunu hemen temizleyin.

diy fayans nasıl döşenir

Derz ıspatulası ya da malası ile derz dolgusunu fayansların arasındaki boşluklara uygulayın. Kısa sürede kurumasının ardından fayansların üzerine bulaşan kısımları iyice donup katılaşmadan, temiz ve ıslak bir bezle silin.

9. Duvarlarınız için klasik fayanslar tercih ettiyseniz fayans döşeme işleminiz tamamlandı demektir. Ancak eski tip ya da cotto karolar kullandıysanız…

duvar dekorasyonu örnekleri

Cila gerektirmeyen bir fayans kullandıysanız yapmanız gerekenler işte bu kadar. Fakat yeni moda olan eski tip desenli karolar ya da pişmiş toprak karolar seçtiyseniz cila gerekebilir. Bu ürünlere özel olarak satılan cilalar edinerek uygulayabilirsiniz.

...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GIPHY App Key not set. Please check settings