Okul öncesi sanat etkinlikleri çocukların becerilerinin gelişmesine katkıda bulunur. Okul öncesi ev sanat etkinlikleri sayesinde 3-4 yaş ve 4-5 yaş çocuklar evde kaliteli zaman geçirir. Bu nedenle çocukların evde yaratıcı sanat etkinlikleri ile uğraşmaları sağlanmalı. Çocukların el becerileri kadar zihinsel gelişimlerini de destekleyen etkinliklerden bazıları:
- okul öncesi origami
- okul öncesi boyama etkinlikleri
- okul öncesi baskı çalışmaları
- okul öncesi taş boyama etkinlikleri
Okul Öncesi Sanat Etkinliklerinin Önemi
Okul öncesi basit sanat etkinlikleri, çocukların motor becerilerini geliştirir. 3 – 5 yaş okul öncesi çocuklarda sanat etkinlikleri problem çözme yeteneğini geliştirip, okul başarısının artmasına katkı sağlar.
Yaratıcılık sürecinde özgür hisseden çocuk, yeteneklerini açığa çıkarma imkanı bulur. Çocuklara hayal gücünü besleyecek aktiviteler sunulmalıdır. Bu aktiviteler sırasında çocuklar tamamiyle serbest kalarak, iç dünyalarının yansımasını etkinlik sürecine taşımalıdır.
En önemli noktalardan bir diğeri, çocuğun seveceği bir etkinlik bulmaktır. Çocuğun zoraki katılım gösterdiği aktiviteler, faydanın aksine zarar doğurur. Çocuğun ilgi duyduğu alana dair etkinlikle ilgili uygun koşulları oluşturmanız yeterlidir. Bu sürecin rutin olarak ilerlemesi, gelişim sürecinde önemli bir kazanım oluşturur.
Hazırsanız 7 keyifli okul öncesi sanat etkinliği için kolları sıvama zamanı!
1. Okul Öncesi Sanat Etkinlikleri: Cam Taşlarla Mozaik
Renkli cam taşlarla mozaik çalışması kolay ve eğlenceli okul öncesi sanat etkinlikleri arasındadır.
Malzemeler
- Renkli cam taşlar
- Beyaz karton
- Tutkal
- Camlı resim çerçevesi
Yapılışı
Resimlerde görüldüğü gibi önce taşlar beyaz kartona çocuğunuzun istediği şekilde yerleştirilmelidir.
Ardından taşlar tutkal ile beyaz kartona yapıştırılır ve sonra kuruması için 15 dakika kadar beklenir. İyice kuruduktan sonra çalışma resim çerçevesine konularak tamamlanır.
2. Okul Öncesi Sanat Etkinlikleri: Taş Boyama
Okul öncesi taş boyama etkinlikleri sayesinde çocukların becerileri doğal taşlarla birleşir. Ortaya şahane görüntüler çıkar. Taş boyama etkinliği ile çocuklar yaratıcılık, estetik duygusu ve el-göz koordinasyonu kazanır.
Malzemeler
- Taşlar
- Fırça
- Renkli akrilik boyalar
Yapılışı
Boyamaya başlamadan önce taşlarınızı yıkayın ve kurulayın. Böylece taşlar üzerindeki çamur, kum ve toz gibi partiküllerden arınmış olur.
Boyama yapmak istediğiniz renge sahip akrilik boyayı paletinize sıkın. Az miktarda su ilave ederek boyayı inceltin.
Fırçanıza biraz boya alarak taşlarınızı dilediğiniz şekilde boyamaya başlayın. Daha detaylı desenler uygulayacaksanız ince uçlu fırçalar tercih etmelisiniz.
Boyamanın ardından taşları kurumaya bırakın. Kuruyan taşlara şeffaf oje sürebilirsiniz. Böylece renkler çok daha parlak ve canlı görünür.
3. Okul Öncesi Sanat Etkinlikleri: Origami Etkinliği (Kağıt Katlama)
Okul öncesi kağıt katlama etkinliği, az malzeme ile büyük işler yapmayı mümkün kılar. Şematik öğrenmeye dayalı olduğu için konsantrasyon kurma açısından oldukça faydalıdır.
Malzemeler
- Kağıtlar
- Boya kalemleri
Yapılışı
Görseldeki gibi sevimli hayvancıklar renkli kağıtları katlayarak kolayca yapılabilir. Kafalar hazır olunca kalemle yüzlerini çizmeyi unutmayın.
Diğer bir origami yöntemi ise kare şeklindeki kağıtların aynı şekilde katlanıp, içe içe geçirilmesi ile ortaya çıkan görsel şölen. Bu yöntemi uygularken kağıtlarınızın kare şeklinde olmasına dikkat etmelisiniz.
Origami kağıtlarınızı hazır alabileceğiniz gibi kendiniz de kesebilirsiniz. Hatta beyaz kağıdı boyayarak renkli origamiler de elde edilebilir.
Çalışma tamamlandıktan sonra ortaya çıkan eseri çocuk odasında dekor ürünü olarak da kullanabilirsiniz.
4. Okul Öncesi Sanat Etkinlikleri: Baskı Çalışması
Baskı etkinlikleri herhangi bir nesne, sünger, fırça ya da ele sürülen boya ile kağıt üzerine iz çıkararak şekiller oluşturulmasıdır. Okul öncesi baskı çalışmaları, çocukların dikkat sürelerini artırır. El-göz koordinasyonunu geliştirir ve hayal dünyalarına renklilik kazandırır. En önemlisi de anne ve baba ile geçirilen zaman nitelik kazanmış olur.
Malzemeler
- Sünger, bulaşık fırçası, bitki, çatal, makarna, kağıt havlu rulosu, boya fırçası, top ya da hayal gücünüz ne uyandırıyorsa
- Su bazlı boyalar
- Beyaz kağıt ya da karton
Yapılışı
Baskı yapmak için dilediğiniz ürünü seçin. Bu bir bulaşık süngeri de olabilir, çocuğunuzun minik parmakları da olabilir. Çocuğunuzun etkinliği duyusal olarak hissetmesini sağlamalısınız.
Boyaya dokundurulmuş nesne ile beyaz kağıda baskı yapın.
Ortaya çıkan şekillerin düzenli olmasına gerek yok. Renk seçimi konusunda da tamamen özgürsünüz.
5. Okul Öncesi Sanat Etkinlikleri: Boyama Çalışması
Okul öncesi boyama etkinlikleri, okul öncesi aktivitelerin en önemlilerinden biridir. Bu etkinlik, çocukların kalem tutma ve kullanma becerileri edinmesini sağlar.
Malzemeler
- Boyama sayfaları
- Renkli kalemler
- Düz bir zemin
Yapılışı
Boyama sayfalarını çocuğunuzun sevdiği çizgi film karakterleri ya da hayvanlar arasından seçin. Bu sayede çocuğunuzun motivasyonu artacaktır.
Kalemi doğru tutmasına yardımcı olun. Ardından keyifle boyama sürecini başlatın. Çizgilere taşırmadan ilerlemek için yönlendirin. Fakat çizgileri taşırmasına da zaman zaman müsaade etmeyi ihmal etmeyin. Çünkü mutluluk, kurallardan daha değerli 🙂
6. Okul Öncesi Sanat Etkinlikleri: Kesme Çalışması
Okul öncesi kesme çalışmaları, çocukların makası kavrama becerisini destekler. Makası tutmak ve düz çizgi üzerinde keserek ilerlemek, çocukları ödev ya da el işi etkinliği gibi süreçlere hazırlamış olur.
Malzemeler
- Fon kartonu
- Makas (Küt uçlu olması, batma riskini önler.)
Yapılışı
Fon kartonu normal kağıtlara göre daha kalındır. Bu kartonları kesmek daha kolaydır. Kartonların kenarına bir iki santimlik kesikler atıp çocuğunuzun kolayca başlamasını sağlayabilirsiniz.
İlk etapta makası kavrama becerisi için rastgele kesmeler yapmasını sağlayabilirsiniz. Çocuğunuz makası kullanırken yanından ayrılmamalısınız.
Çocuğunuzun kağıt üzerinde düz bir çizgiyi kesebilmesini sağlamalısınız. Mühim olan, rastgele değil koordineli kesme becerisi kazanmaktır.
Kalın çizgileri takip ederek kesmek, ince çizgilere göre daha kolaydır. Keseceği mesafeyi de kısa tutmalısınız. Böylece çocuğunuz başarıya ulaşır ve kendine olan güveni pekişir.
Kestiğiniz kağıt ya da kartonları resimli kartlara dönüştürebilirsiniz. Bu kartonları boyayarak çocuğunuzun becerisini keyifli bir anıya çevirmek çok kolay.
7. Okul Öncesi Sanat Etkinlikleri: Oyun Hamuru Etkinlikleri
Çocuklara renkli dünyaların kapısını açan oyun hamuru çalışmaları hamuru sıkıp şekil verirken küçük kas hareketleri gerektirir. Böylece çocukların motor gelişimine yardımcı olur. Oyun hamuru çalışmaları ayrıca çocukların hayal gücünü geliştirir. Aynı zamanda çocukların oyun hamuru ile yaptıkları figürler çocukların iç dünyası hakkında ebeveynlerine ipuçları verir.
Malzemeler
- Renkli oyun hamurları
- Çeşitli oyun hamuru kalıpları
Yapılışı
Çocuklara oyun hamurlarını yoğurup, şekil vermeleri konusunda yardım edin.
Çalışma sırasında çocuğunuza hamurun renginin ne olduğu, hamurla ne yapmayı planladığı gibi sorular yöneltin.
Çocuklarınızla Okul Öncesi Sanat Etkinlikleri Gerçekleştirirken…
Çocuğunuzu yaratıcılığında serbest bırakın. Etkinliği planlarken ve malzemeleri hazırlarken dolaylı olarak yönlendirmeler yapabilirsiniz. Ancak “çiçek yap”, “kuş ya da balık yap” gibi direkt yönlendirmeler çocuğun hayal gücünü sınırlandırır. Çocuğunuza sorular sorarak onun karar vermesine yardımcı olabilirsiniz.
Ayrıca bu tip çocuk etkinliklerini bir rutin haline getirmek de önemlidir. Bunun için anne babalar gereken yönlendirmeleri yapmalı ve uygun koşulları oluşturmalı.
GIPHY App Key not set. Please check settings