Balığın sağlığımız için en önemli besinlerden biri olduğunu biliyoruz. Ama sadece balık diye de her balık, her mevsim yenmemeli. Peki hangi ayda hangi balık yenir, biliyor muyuz?
Balık yemekleri her mevsim, her dönem farklı türleriyle vücudumuza yarar sağlarken, farklı sunumlarıyla, farklı lezzetleriyle de sofralarımızı şenlendirir. Ancak bu değerli besini, sebze ve meyvelerde de gerektiği gibi, mevsiminde tüketmeliyiz. Peki hangi ayda hangi balık yenir? İşte cevabı.
Hangi ayda hangi balık yenir, sizin için ay ay sıraladık, hadi buyrun.
OCAK
Bu ayın en lezzetli balıkları arasında hamsi, torik, uskumru, lüfer, palamut ve istavrit yer alır. Bol bulunanlar ise çinekop, tekir, kefal, kırlangıç, kofana, mezgit balıklarıdır.
ŞUBAT
Şubat ayı kalkan mevsiminin başlangıcıdır. Kalkan mevsimi Mayıs ayı sonuna kadar sürer. Balıkların bol olduğu Şubat ayında uskumru, lüfer, palamut balıkları yağını kaybetmeye başlar ve lezzetleri azalır. Şubat ayında lezzetli olan balıklar gümüş, tekir, hamsi, izmarit, kalkan, mezgit, mersin, torik, kefal, kaya balığı, levrek balıklarıdır. Hamsi Şubat ayında tezgahlara veda eder.
MART
Mart ayı özellikle kalkan, kefal ve levrek balıklarının en lezzetli olduğu aydır. Ayrıca gümüş, izmarit, mezgit, mersin, kaya balığı, yayın balıkları Mart ayında bol ve lezzetli olan balıklardır. Uskumru Mart ayında çiroz olmaya başlar.
NİSAN
Kalkan Nisan’da da tercih edilebilecek balıkların başında gelir. Mezgit, kalkan ve izmarit Nisan’da çok lezzetlidir. Ayrıca lezzetli balıklar arasında gümüş, mersin, levrek, barbun, kefal ve kaya balıkları yer alır.
MAYIS
Mayıs ayı balıkların zengin çeşitliliğe sahip olduğu bir aydır. Lezzetli balıklar mezgit, levrek, gümüş, mercan, izmarit, mersin ve kaya balığıdır. Ayrıca karides, iskorpit, barbun, istakoz, kılıç, kırlangıç, tekir, pavurya ve dil balığı da lezzetlidir.
HAZİRAN
Haziran ayının lezzetli balıkları orfoz, trança ve orkinos balıklarıdır. Çupra, lüfer ve levrek de yenilebilir. Balık açısından bereketsiz bir aydır. Mersin, kaya balığı, mercan ve akya balıkları bulunur.
TEMMUZ
Sardalya mevsiminin başladığı aydır. İstavrit çok lezzetlidir. Sardalya, çinekop, orkinos, kaya balığı, sarıkanat, sarıağız, akya, trança ve sinarit bu ayın en lezzetli balıklarıdır. Böcek ve ıstakoz bolca çıkar.
AĞUSTOS
Çipuranın yağlanıp iyice lezzetlendiği zamandır. Çingene palamudu mevsimi başlar ve çok lezzetlidir. Ağustos sardalyanın en lezzetli olduğu aydır. Ayrıca çinekop, sarıağız, sinarit, kaya balığı, orkinos, sarıkanat ve istavrit lezzetlidir.
EYLÜL
Av sezonu başlar. Palamut irileşir. İstavrit, izmarit, sardalya ve kılıç balıkları lezzetlidir. Lüfer sezonu gelmiştir ama azdır. Kolyoz, barbun, çinekop, çipura, uskumru ve kırlangıç bolca avlanan balıklardandır.
EKİM
Balık sezonunun en canlı aylarından biridir. Barbunya, çipura, kılıç, levrek, lüfer, tekir, sardalya, palamut, orfoz, trança çok lezzetlidir. Palamut ve lüferin en lezzetli olduğu aylardandır.
KASIM
Hamsinin bol ve lezzetli olduğu aydır. Lüferin en lezzetli olduğu aylar Kasım ve Aralık’tır. Ayrıca uskumru, palamut, orfoz, sarıağız, tekir, torik, kefal, sazan, yayın lezzetlidir.
ARALIK
Bol miktarda tekir getiren bir aydır. Uskumru, palamut, torik ve lüfer lezzetlidir. Hamsinin de tam lezzetli olduğu zamandır.
Artık hangi ayda hangi balık yenir biliyoruz. Peki her balık kendi ayında diye rahatça satın alınabilir mi? Mevsiminde ama, bakalım taze mi? Balığın bayat olup olmadığını nasıl anlayacağız?
Taze balık nasıl anlaşılır, bayat balık kendini nasıl ele verir?
Sağlığımız için büyük önem taşıyan balığın taze tüketilmemesi önemli sağlık problemlerine yol açabilir.
Avlanmış balıklar iyi muhafaza edilmediği takdirde kısa sürede tazeliğini kaybeder. Balığın taze olup olmadığının ilk kanıtı gözlerinde saklıdır. Balık taze ise gözbebekleri dışa doğru bombelidir. Eğer balık yeterince taze değilse göz bebekleri çökmüştür ve mattır. Bir de parmaklarınızla balığın gövdesine bastırıp çektiğinizde bir iz oluşmuyorsa o balığın tazeliğinden şüphe duymanıza gerek yoktur, eğer balıkta parmaklarınızın izi kalıyor, bastırıp çekmenize rağmen deri tekrar düzelmiyor ve parmak iziniz kalıyorsa o balık bayat demektir.
Balığın faydalarından bahsetmeden geçmek olmaz
Sağlıklı olmak için doğru beslenmek en temel kural. Balık, Omega 3, kalsiyum, fosfor, folik asit, iyot, selenyum, mineral içerir. Vücudumuz için, her yaşta alacağımız en değerli protein kaynaklarından biridir. Balığın faydaları içerdiği yağın özelliklerinden kaynaklanmaktadır. İçerisinde bulunan vitaminler bazı hastalıkların tedavisinde etkilidir. Balık, kalp sağlığı açısından oldukça etkili bir güce sahiptir. Kalp yapısını korurken, kalp krizi riskini azaltır. Yaşlanmaya karşı bir kalkan görevi görür. Çocukların zihin gelişimini sağlar. Diş etleri ve dişler için gereklidir. Kan şekerini dengeler. Depresyon ve şizofreni belirtilerini hafifletir. Zihin sağlığını korur. Doğurganlığı arttırır. Kilo problemine karşı vazgeçilmezdir. Uzmanlar tüm bu faydaları nedeniyle çocukluk, gençlik, hamilelik, yaşlılık dönemlerinde dengeli ve sağlıklı beslenme için haftada en az iki kez balık yenilmesini öneriyor.
Tavsiye edilen balık pişirme yöntemi
İçindeki yağların bozulmaması ve kilo kontrolü için, balığı yağda kızartmak yerine, ızgara veya fırında pişirerek ya da buğulama yaparak tüketmelisiniz.
Farklı lezzetlerle tanışıp buluşmak için, Ferishtah’ın yemek kategorisindeki balık yemekleri tariflerinden fikir alabilirsiniz.
Henüz bu yazıya yorum yapılmamış.