İçeriğe geç

Yemek Yemeyi İşkence Haline Getiren Durum: Dil Yaraları

Yemek Yemeyi İşkence Haline Getiren Durum: Dil Yaraları

Dil, insanların tatma, çiğneme ve yutma gibi yemek yeme sırasındaki aktiviteleri yapan ve konuşmamızı sağlayan bizim için gerekli kaslı bir organdır. Bu nedenle, dil yaralanmalarının yaşam kalitesi üzerinde önemli bir etkisi vardır.

dil yaraları

Dil Yarası Neden Olur?

Dil yarası nedenleri nelerdir diye bakacak olursak bu soruya birçok cevap verebiliriz.

Bir nesneyi ağzımıza aldığımızda meydana gelebilecek bir travma, ağız ve diş bakımını yapmadığımız zaman ortaya çıkan sorunlar ve bakteriyel, viral ya da mantar nedeniyle dil yarası ortaya çıkabilir.

İşte dil yaralanmalarına sebep olan diğer etkenler;

  • Viral veya bakteriyel nedenli ağız mukozasından yayılabilen enfeksiyon ajanları
  • Herpes virüsünün neden olduğu uçuklar
  • Ağız bölgesinde ve dilde çıkan pamukçuk
  • Ağız ve diş temizliğinin düzenli yapılmaması veya yanlış uygulamalar bulunma
  • Ağız içinin sıcak bir içecek veya yiyecek nedeniyle yanması
  • Behçet hastalığı
  • Dilin ısırılması
  • Bulaşıcı solunum yolu hastalıkları. Bulaşıcı solunum yolu enfeksiyonlarının ajanları genel olarak ağız ve burun yoluyla ağız içerisine giriş yapar. Ağızdan alınan enfeksiyon ajanları dili de etkisi altına alarak mukozalarda enfeksiyona yol açabilir. Bu da dilin yaralanmasına neden olur.
  • Yetersiz beslenme dil yaralarına neden olabilir. Özellikle doku gelişmesine neden olan protein ve iyileşmede ön planda olan C ve B12 vitaminlerinin yetersizliğine dikkat etmeliyiz.
  • Regl

Dil Yaralarının Belirtileri Nelerdir?

Dil yaralanmalarında meydana gelen belirti ve bulgular etkene göre değişmekle beraber çeşitli belirtiler göstermektedir.

İşte dil yaralanmasının ortaya çıkardığı o belirtiler;

  • Dil yaraları nedeniyle ağzımızda aşırı hassasiyet hissedebiliriz. Bu hassasiyetin şiddeti kişiden kişiye değişse de genel olarak ağrılı bir şekilde seyreder. Özellikle yemek yerken ortaya çıkan bu hassasiyet kişinin yaşam kalitesini oldukça olumsuz etkilemektedir.
  • Dilde belirgin bir renk değişimi oluşur. Travmaya bağlı dil yaralanmalarında kırmızı ve mor renk değişimi ön plana çıkarken enfeksiyona bağlı yaralanmalarda beyaz ve kirli bir renk gözlemleriz.
  • En şiddetli belirtilerinden birisi de dildeki yanma hissidir. Dilde yanma hissi meydana geldiğinde bir ağız ve diş sağlığı uzmanına muayene olmalısınız.

dilde yara ve uçuklar

Dil Yaralarının Çeşitleri Nelerdir?

Afsör Dil Yaraları

Bu yaralanma türünde dilin üzerinde beyaz lekeler oluşurken etrafında ise kızarıklıklar göze çarpar. Oldukça ağrılı bir yaradır.

Lökoplaki Dil Yarası

Bu yaralarda dilin üstünde pütürlü lezyonlar ortaya çıkarken dilin rengi de kirli zemin görünüme kavuşur.

Erektoplaki Dil Yaraları

Bir önceki bahsedilen yaralanma çeşidi ile benzerlik gösteren, dilin üstündeki rengin kırmızı olduğu dil yaralarıdır.

Liken Planus Dil Yarası

Dilde kabarmış mor lezyonların olduğu dil yaralarıdır.

Dil Yaralanmalarının Tedavisi Nasıl Olmalıdır?

Dil yaralanmaları günlük hayatta yaşam kalitemizi oldukça etkilemektedir. Bu nedenle dil yaralanması problemi yaşayan kişiler dil yarası tedavisi ilaçları şeklinde aramalar yapmaktadırlar.

Dil yaralanmalarının yaşam kalitenizi olumsuz etkilememesi için uygulayacağınız adımlar yaralanmaya neden olan etkene ve yaranın ciddiyetine göre değişir.

En sık karşılaşılan dil yaralanmaları ağız ve diş bakımının yapılmadığı durumlarda ortaya çıkmaktadır. Bu durumu yaşamamak için düzenli olarak dişlerinizi ve dilinizi temizlemeniz gerekir. Diş ve dil temizliği sırasında ağız yapınıza uygun fırçalar ve solüsyonlar kullanmanız önemlidir.

Dil yaralanmaları enfeksiyon nedeniyle ortaya çıkabilir. 1 su bardağına 1 tatlı kaşığı tuz koyarak hazırladığınız gargara solüsyonunu kullanmanız enfeksiyona bağlı dil yaralarının belirtilerinde iyileşme sağlar. Bu solüsyonu yemeklerden önce ve sonra gün içerisine yayarak kullanabilirsiniz.

Tuz ile yapabileceğiniz gargara dışında karbonat ile de tedavi uygulayabilirsiniz. Kabartma tozu ağrıyı hafifleteceğinden 1 çay kaşığı karbonatı az miktarda ılık su ile karıştırmanız ve macun haline geldikten sonra ağız içerisine uygulamanız ağrınızın hafiflemesini sağlayacaktır.

Dil yaralarında uzmanlar tarafından meyan kökü de önerilmektedir. Bir çay kaşığı kadar meyan kökünün toz kısmı az miktarda ılık su ile karıştırılıp etkilenen bölgeye uygulandığında meyan kökünün iyileştirici özelliği nedeniyle yaralarınız iyileşme gösterecektir.

Evde yapılabileceğiniz tedavi yöntemlerinin işe yaramadığı durumlarda bir ağız ve diş sağlığı uzmanına görünmelisiniz.

Dil Yaraları Nasıl Önlenir, Nasıl Korunulur?

Dil yaralarından korunmada ilk adım ağız ve diş sağlığını korumak ve temizliğinin düzenli yapılmasıdır. Sigara, alkol ve uyuşturucu madde gibi zararlı alışkanlıklar ağız içindeki yaralanmalara neden olduğu için, tüketimleri kısıtlanmalıdır.

Dil Yaraları En Çok Kimlerde Görülür?

Ağız ve diş sağlığı uzmanlarına göre ağız bakımı ve sağlığına önem veren kişilerde de dil yarası sorunu oluşabiliyor. Özellikle bağışıklık seviyesi düşük kişilerde, hamilelerde, kanser hastalarında, çocuklarda ve yeterli beslenmeyen kişilerde dil yarası sorunu sıklıkla ortaya çıkmaktadır.

Henüz bu yazıya yorum yapılmamış.