Yaz meyvelerine bir an önce kavuşabilmek için yaz aylarını iple çekeriz. Peki yaz meyvelerinin saymakla bitmeyen faydalarından haberdar mıyız? Her bir yaz meyvesinde vücudumuza ayrı ayrı fayda sağlayan vitamin ve mineraller yer alıyor. Bu vitamin ve minerallerin birçoğu hastalıklardan korunmamızda önemli rol oynuyor. Peki yaz meyveleri ve faydaları nelerdir? Buyrun hep birlikte görelim.
İşte Sık Tüketilen Yaz Meyveleri ve Faydaları
Karpuz ve Faydaları
Yaz aylarının en sevilen meyvelerinin başında gelen karpuz, bol su içeren bir meyvedir. Karpuz ayrıca likopen ve beta karoten yönünden zengin bir meyve. Karpuzun vücudumuz için en önemli faydaları arasında kolesterol ve prostat kanserlerini önlemesi yer alıyor. Ayrıca karpuz damarlarımızdaki kan akımının hızlanmasına da yardım ediyor.
Kavun ve Faydaları
Kavun potasyum ve su deposudur. Ayrıca kavun bedenimizden toksik maddeleri atmamızı kolaylaştırır. Bunun yanısıra kalp krizi geçirme ihtimalini azaltır. Kötü kolesterolün düşürülmesinde önemli fayda sağlar. Ancak içerdiği yüksek potasyum nedeniyle hiperpotasemi ve böbrek hastalığı olan kişiler kavunu doktorlarına danışarak tüketmeli. 2 dilim kavun, günlük meyve ihtiyacınızın 1 porsiyonunu karşılıyor.
Kiraz ve Faydaları
Kirazın önde gelen faydaları arasında C vitamini ve potasyum kaynağı olması yer alıyor. Kiraz içindeki zengin potasyum sayesinde vücutta biriken fazla suyu atmamıza yardım ediyor. Ayrıca içeriğindeki kuersetin sayesinde kalp hastalıklarından ve yüksek kolesterol riskinden korunmaya yardım ediyor.
Çilek ve Faydaları
Çilek yaz meyveleri dendi mi akla ilk gelen meyvelerdendir. Bu lezzetli yaz meyvesi en değerli antioksidanlar arasında yer alır. İçerdiği C vitamini sayesinde vücut hücrelerimizi korur. Cildin yenilenmesine yardım eder. Ayrıca çileğin kanser ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu özelliği bulunur.
Üzüm ve Faydaları
Tazesi, pekmezi ve kurusu ile üzüm, sahip olduğumuz en değerli meyvelerden biri. Üzümün her halinin birbirinden önemli faydaları bulunuyor. C vitamini ve potasyum içeren üzüm, aynı zamanda önemli bir lif kaynağı. Son yıllarda uzmanların sıklıkla altını çizdiği üzümün diğer bir özelliği de çekirdeğinin antioksidan kaynağı olması. Çekirdeğinin ayrı, kabuğunun ayrı faydaları olan üzümün kabuğunda güçlü bir antioksidan ve kansere karşı koruyucu etkisi olan resveratrol bulunuyor.
Dut ve Faydaları
Dutun faydaları saymakla bitmiyor. Bu faydaların başlıcaları arasında kanseri önlemesi, cilt sağlığı ve güzelliğine katkılar sağlaması geliyor. 1 çay bardağı dut, 1 porsiyon meyveye denk geliyor. Ancak bu çok lezzetli meyvenin nefis tadına kendinizi kaptırıp aşırı tüketmemelisiniz. Bunun nedeni aşırı tüketildiğinde dutun karın ağrısından mide bulantısına kadar birçok probleme neden olabilmesi. Daha da önemlisi aşırı tüketimi sonucunda bağışıklığı düşürüp, genel sağlık durumunu olumsuz etkileyebiliyor. Dut yenmeden önce mutlaka bol su ile yıkanması gereken bir meyve. Pestisit kalıntısı nedeniyle dutu yemeden önce mutlaka çok iyi yıkamanız gerekiyor.
Kayısı ve Faydaları
Diğer sarı meyvelerde de olduğu gibi, kayısı A vitamini ve beta-karoten yönünden zengin bir meyve. Kayısı ayrıca bol lif, C vitamini ve potasyum içeriyor. Dahası kalp sağlığının korunmasında ve boşaltım sisteminin düzenli çalışmasında önemli etkiler gösteriyor.
Şeftali ve Faydaları
Lif içeriği nedeniyle sindirim sisteminin çalışmasına yardımcı olan şeftali, kabızlığı azaltıyor. Ayrıca gebeler ve anne karnında gelişmekte olan bebekler için önemli faydalar sağlıyor. Uzmanlar günlük olarak orta boy 1 şeftali tercih edilebileceğini belirtiyor. Buna ek olarak uzmanlar, alerjik bünyesi olan kişilerin tüylü yapısı nedeniyle boğazı tahriş olabilecek hassasiyette olan kişilere şeftaliyi kabuğunu soyarak tüketmelerini öneriyor.
İncir ve Faydaları
İncir çok yüksek lif oranı sayesinde bağırsak sağlığının korunmasına yardım ediyor. İçerisinde çözünür bir lif olan pektinin yer alması sonucunda bedenimizin ihtiyacı olan sağlıklı bağırsak hareketlerini tetikliyor. Ayrıca kolesterolü düşürme özelliği olan incir, kolon kanserini önleyici etkiler sağlıyor. Bu arada insülin direnci olan kişilerin incir tüketiminde aşırıya kaçmamaları önemli. 2 adet taze incirin 1 porsiyona denk geldiği göz önünde bulundurularak tüketiminin sınırlandırılması gerekiyor. İncir tüketimi sırasında yanında 1 bardak süt içmek kan şekerinin dengelenmesine yardım ediyor.
Erik ve Faydaları
Erik glisemik indeksi düşük olan meyveler arasında yer alıyor. Buna bağlı olarak eriğin kilo vermeyi kolaylaştırıcı ve kan şekerini dengeleyici özelliği bulunuyor. Ayrıca erik, şeker oranı düşük bir meyve olduğu için diyabet hastalarının gönül rahatlığıyla tüketebileceği meyveler arasında yer alıyor. Erikte stres önleyici mineral olarak tanımladığımız magnezyum oldukça yüksek oranda yer alıyor. 1 porsiyon erik, 10 adet küçük boy eriğe denk geliyor.
Bu yazımızda aylara göre hangi sebze ve meyvelerin tüketilebileceğinize dair bilgiler bulabilirsiniz. Hangi Ayda Hangi Sebze Meyve Yenir?
GIPHY App Key not set. Please check settings