in ,

YapacağımYapacağım SevdimSevdim BayıldımBayıldım


Türk Kahvesi Çeşitleri Nelerdir?

Türk kahvesi çeşitleri nelerdir

Şöhreti dünyaya yayılan Türk kahvesini hepimiz seviyoruz. Bazen keyifli bir fal sohbetine dâhil ediyoruz, bazen yemeğin üstüne iyi gider diyoruz. Türk kahvesi çeşitleri arasından damağımıza yakışanı bulup, kahve keyfini şölene çeviriyoruz. Kahve içmek için bahaneye gerek mi var? Yağmuru seyrederken bile bir fincan kahvenin sıcaklığı ile huzur buluyoruz. Öyleyse Türk kahvesi çeşitleri mercek altına alınmalı… Kemerlerinizi bağlayın, kahve yolculuğuna başlıyoruz!

1. Türk Kahvesi Çeşitleri Arasında Bir Klasik: Sütlü Türk Kahvesi

sütlü kahve

Türk kahvesinin kendine özgü sert bir tadı vardır. Bunu yumuşatmanın yolu ise sütten geçiyor. Süt ile pişen Türk kahvesi, damakta hoş bir lezzet bırakıyor. Bu keyfe ulaşmak için, cezveye su yerine süt eklemek yeterli.

2. Tadına Doyum Olmaz: Aromalı Türk Kahvesi

aromalı Türk kahvesi

Klasik Türk kahvesine kimi zaman çeşitli aromalar eklenir. Bu aromalar, farklı lezzetleri tercih edenler için ideal tadı oluşturuyor. Damla sakızlı ya da çikolatalı kahve çeşitlerine hepimiz aşinayız. Aroma yelpazesi ise giderek genişliyor. Tarçın, vanilya, zencefil, çörekotu ve çok daha fazlası… Nefis aromalar, Türk kahvesi lezzetini ikiye katlıyor.

3. Sıcacık Bir Şölen: Kül Kahvesi

kül kahvesi

Bakır cezveyle mangalda yapılan kül kahvesini duymuş muydunuz? Maalesef bu geleneksel tat, yapımının zorluğu nedeniyle yavaş yavaş geride kalıyor. Fakat teknoloji, bu değerli tadı korumak için alternatifler sunuyor. Kül kahvesi makinesi ya da kumda kahve makinesi gibi makineler sayesinde bu leziz kahveyi rahatlıkla pişirebilirsiniz.

4. Kahve Sert Olmalı Diyenler İçin: Mırra

Türk kahvesi çeşitleri mırra

Mırra, Türk kahvesi fincanından bile daha küçük kulpsuz fincanlarda servis edilir. Kahvenin birkaç kez demlenmesiyle oluşan bu nefis tat, hem emek hem de vakit istiyor. Tadının acı olduğunu ve genellikle özel günlerde tüketildiğini de hatırlatmış olalım.

5. Kahveniz Nasıl Olsun: Adana Gar Kahvesi

Adana gar kahvesi

Türk kahvesi içmek özel bir keyif… Bir yere oturduğunuzda öncelikle “Kahveniz nasıl olsun?” diye soruluyor. Adanalılar için bir soru daha mevcut: Gar mı, normal mi? Adana Gar kahvesi içmişliğiniz varsa bu soruya cevap vermek oldukça kolay. Adana Gar kahvesi Türk kahvesine göre daha sert ve Türk usulü espresso olarak biliniyor.

6. Yemekten Önce De İçilir: Tatar Kahvesi

tatar kahvesi

Kahve yemekten sonra içilir diyenlere aldanmayın. Kurum Tatar adetlerine göre kahve yemekten önce içiliyor. Tostakay adı verilen fincandan büyük bardaklarda servis ediliyor. Üzerine ise iki tatlı kaşığı kaymak ekleniyor. Türk kahvesine oranla çok daha yumuşak bir tadı var. Dileyenler kıtlama usulü ya da direkt içine şeker koyarak da tüketebiliyor.

7. Adı Gibi Neşeli: Cilveli Kahve

türk kahvesi çeşitleri

Klasik Türk kahvesi gibi hazırlanıp fincana konduktan sonra değişen bir lezzetle karşı karşıyayız. Nasıl mı? Cilveli kahvenin üzerine çifte kavrulup öğütülmüş badem parçaları ekleniyor. Bazen bademlere iki baharattan oluşan toz bir karışım da eşlik ediyor. Manisa’ya özgü olan bu nefis kahvenin üzerindeki badem parçaları nefis bir şölen!

8. İçmeye Doyamayanlara: Kafeinsiz Türk Kahvesi

kafeinsiz türk kahvesi çeşitleri

Türk kahvesi fincanları çok küçük diyorsanız, kafeinsiz Türk kahvesi tam size göre olabilir. Bir fincanla yetinemeyenler için ideal olan bu kahve, kafeini alınmış kahve çekirdeklerinden elde ediliyor. Tat olarak ise Türk kahvesinden farklı değil.

9. Dolu Dolu Lezzet: Kervansaray Kahve

kervansaray türk kahvesi

Bu eşsiz kahve, Adıyaman’a özgü… İçinde kahve, çikolata, krema, damla sakızı, menengiç kahvesi ve sahlep yer alıyor. Oldukça zengin değil mi? İçimi oldukça yumuşak olan bu kahveye şeker eklemenize gerek kalmıyor.

10. Orijinal Bir Mutluluk: Dibek Kahvesi

dibek kahvesi

Dibek kahvesi, öğütülme biçimi ile klasik Türk kahvesinden ayrılıyor. Dibek kahvesinin çekirdekleri taş ya da tahtadan yapılan ve dibek adı verilen büyük havanlarda dövülüp öğütülüyor. Türk kahvesine göre daha yoğun bir kıvamı olduğunu söyleyebiliriz. Yumuşak içimi ise damakta unutulmaz bir tat bırakıyor.

11. Hangisi Doğru: Melengiç mi, Menengiç mi?

Menengiç kahvesi

Menengiç bitkisinin meyvelerinden elde edilen Menengiç kahvesi, lezzete davetiye çıkarıyor. Farklı tadı ile herkesi fethetmeyi başarıyor. Klasik Türk kahvesi gibi su ile hazırlamanız mümkün. Su yerine sütle yapıldığında ise lezzette çığır açıyor.

12. Çifte Kavrulmuş Çekirdek: Hatay Kahvesi

hatay kahvesi

Hatay kahvesi, iki kez kavrulan kahve çekirdeği kullanılarak hazırlanıyor. Hem aroması oldukça sert hem de kokusu gerçekten yoğun… Yanında kendisi gibi çifte kavrulmuş bir lokumla servis edildiğinde ise iki farklı lezzet, birbirini mükemmel bir uyumla dengeliyor.

13. İnce Belli Kahve Keyfi: Süvari (Tarsusi) Kahve

Bu kahveye Egeliler Süvari, Akdenizliler ise Tarsusi ismini veriyor. Klasik Türk kahvesi ile aynı şekilde yapılan kahve, genellikle sade olarak tercih ediliyor. Sunumunda kullanılan ince belli çay bardağı ise kahvenin özelliğine orijinal bir boyut kazandırıyor. Türk kahvesinden çok daha az köpüklü olduğunu da söylemeden geçmeyelim.

Bu yazımıza da uğramadan geçmeyin: Türk kahvesi nasıl yapılır?

...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GIPHY App Key not set. Please check settings