Kestane, kışın en güzel yanlarından biri… Çıtır çıtır açılan kabukları ve nefis tadıyla çok ama çok lezzetli. Peki kestanenin faydaları hakkında yeterince bilgi sahibi miyiz? Yoksa bu müthiş lezzetle ilgili kısa bir yolculuk mu yapmamız gerek? Gelin hep birlikte kestanenin leziz dünyasına ışınlanalım ve kestanenin faydaları nelerdir öğrenelim!
Kestanenin Faydaları Nelerdir?
Kestanenin besin değeri yüksektir.
Kestane, kayıngiller familyasından Castanea cinsini oluşturan ağaçlardan meydana gelir. Bu ağaçların yenilebilen tohumları kestane kısmını oluşturur. Kış bastırdığında şehrin sokaklarını kestane kokusu sarmaya başlar. Faydaları ise saymakla bitmez. Kestane içeriğinde yer alan kalsiyum, fosfor, lif, protein ve nişasta gibi minerallerle son derece zengin bir besindir. Ayrıca B1, B2 ve C vitaminleri açısından da son derece doyurucudur.
Kestanenin yağ oranı düşüktür.
Diğer yemişlere kıyasla kestanenin yağ oranının düşük olduğunu biliyor muydunuz? Kestane yüksek oranda nişasta ve su içerir. Lif oranı yüksek olduğu için kan şekerini fazla yükseltmez. Dolayısıyla kalp damar hastalıkları konusunda kestaneden korkmanıza gerek yok. Ölçülü tükettiğiniz sürece kestane eşsiz bir lezzet şölenine dönüşür.
Sindirim sistemine iyi gelir, diyet yaparken tüketilebilir.
Sindirimin dostu olan kestane yüksek lif içeriğine sahip olduğu için diyet sürecine de yardımcı olur. Bağırsaklardaki peristaltik hareketi uyararak bağırsak hareketlerinizi düzenler, ishali önler ve mide için faydalıdır.
Beyin hücrelerini yeniler, unutkanlığa iyi gelir.
İçindeki B vitamini sayesinde kestane alzheimeri ve unutkanlığı önler. Beyin için birçok faydası bulunur. Günde 4 tane kestane yemenin, yaşlılarda dahi unutkanlığı önlemede etkili olduğu görülmektedir.
Kestane güçlü bir antioksidandır.
Kestane yüksek oranda C vitamini içermesi nedeniyle hücrelerin yaşlanmasını geciktirir. Aynı zamanda bir antioksidan görevi görerek bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Harika, değil mi?
Kestane kemik gelişimini destekler.
Kestanelerin faydaları saymakla bitecek gibi görünmüyor. Fakat kemik mineral yoğunluğunu artırdığını da not düşmek şart. İçeriğinde yer alan bakır, kemiklerin gelişimi için son derece önemlidir. Kestanelerde bulunan bu hayati mineraller sayesinde sağlığınızı koruma altına alabilirsiniz. Osteoporoz gibi yaşa bağlı rahatsızlıkları önleyerek ya da yavaşlatarak daha keyifli bir hayatı mümkün kılabilirsiniz.
Kestane sofralarımıza ayrıcalıklı lezzetler kazandırır.
Kestaneden bahsedip kestaneli pilav konusuna girmemek olmaz. Özellikle yılbaşı menüsünde hindiye çok yakışan kestaneli pilavın püf noktası, kestanelerin pilav suyunu çekince eklenmesi ve demlenmesidir. Pilavı yenibahar, dolmalık fıstık, kuş üzümü ve diğer pek çok baharatla süslemek de mümkündür. Burada damak tadınız devreye giriyor!
Henüz bu yazıya yorum yapılmamış.