Sizlere hardal otundan bahsedeceğimiz bu yazımızda şöyle bir Ege’ye doğru uzanıyoruz. Aslında hem Akdeniz hem de Ege’de yetişen hardal otu Akdenizliler tarafından Ege’de olduğu kadar tanınmıyor ve Ege’de olduğu sıklıkta sofralarda yer almıyor. Özellikle tarifini vereceğimiz hardal otu salataları, Ege’de çok seviliyor ve çoğunlukla meze olarak kullanılıyor.
Ege’nin mis gibi zeytinyağları ile birleşerek lezzetine lezzet katılan çok kolay hardal otlu salata tariflerini paylaşıyoruz bu yazımızda. Ama önce gelin hardal nedir, hardal tohumu ve otu nasıl kullanılır, hardal otunun faydaları ve kullanırken göz önünde bulundurmanız gereken uyarılar nelerdir hep birlikte inceleyelim.
Hardal Nedir?
Hardal turpgiller familyasına ait otsu bir bitkidir. Yaprakları tüylüdür. Uzunluğu 50 cm civarındadır. Çiçekleri beyaz ve sarı renklerde açar. Hardal tohumu içerisinde eterik yağ yer alır. Siyah ve beyaz olmak üzere 2 türde hardal mevcuttur. Beyaz hardal iri tanelidir ve çiçekleri soluk kırmızı veya beyazdır. Siyah hardalın sarı çiçekleri olur ve siyah hardal tohumu hekimlikte kullanılmaktadır.
Nasıl Kullanılır?
Hardal otunu ve henüz açmamış çiçek tomurcuklarını gıda olarak kullanmaktayız. Aşağıda tariflerini verdiğimiz salatalar gibi limon, zeytinyağı veya farklı otlarla lezzetlendirebilirsiniz. Hardal tohumu ise öğüttükten sonra yemeklere lezzet vermek için kullanabileceğimiz bir tohumdur. Ayrıca tohumların yağları sabun yapımında ve sağlık alanında tedavi edici olarak da kullanılır. Bunların dışında hardal tohumu hardaliye denilen siyah üzüm posası ve vişne yaprağı kullanılarak yapılan bir içeçeğin yapımında da kullanılır.
Hardal Otunun Faydaları
- Hazmı kolaylaştırmayı sağlar
- Acı tadının etkisi ile iştah açar
- Kabızlığı önler
- Haricen kullanımda romatizma hastalığında etkilidir
- Burun tıkanıklığını giderir
- Göğüs hastalıklarında oldukça faydalıdır
- Göğsü yumuşatıcı özelliğe sahiptir
- Doğal bir öksürük kesicidir
- Bronşit ve zatürreye gibi rahatsızlıklarda faydalıdır
- Sinirsel ağrılara iyi gelir
- Zehirlenme vakalarında kusmaya yardımcı olur
- Hardal tohumu huzursuz ayak sendromuna ve el ayak üşümelerine iyi gelir
Hardal Otunun Zararları
Yüksek dozlarda veya uzun süre kullanırsanız zararları ortaya çıkabilir. Özellikle tahriş edici özelliği nedeniyle ciltte uzun süre bekletilmesi durumunda cildi tahriş ederek, iltihaplanmalara yol açabilir. Ayrıca midesi hassas olan kişilerin, damar sertliği, karaciğer rahatsızlığı veya tansiyon problemi olan kişilerin bu otu tüketmemesi öneriliyor.
Hardal Otu Salatası
- Otları yıkayıp, temizleyip, ayıklayın.
- Bir tencerede kaynattığınız tuzlu suyun içine ekleyin ve yeme kıvamına gelinceye dek haşlayın.
- Kaynar sudan çıkarın ve soğuk sudan geçirin.
- Suyunu süzün ve bir tabağa alın.
- Üzerine zeytinyağı ve limon ekleyin.
Bu otun en çok tercih edilen salatası işte bu kadar basit. Arzunuza göre zeytinyağı, limona ilave olarak ezdiğiniz sarımsağı, halka halka doğrayacağınız soğan, pul biber ve nar ekşisini ekleyin.
Hardal Otu Sapı Salatası
- Otumuzun sap kısımlarını doğrayalım.
- Taze soğanı veya kuru soğanı doğrayalım.
- Maydanozu da yıkadıktan sonra doğrayıp, tüm malzemeyi uygun bir karıştırma kabında karıştıralım.
- Üzerine pul biber, tuz, limon ve zeytinyağı ekleyip tekrar karıştıralım.
- Salatamızı servis kabına alalım.
Salatamız hazır.
Henüz bu yazıya yorum yapılmamış.