Kurban Bayramı’nda neredeyse tüm sofralarda yerini alan dana kavurma birbirinden farklı şekillerde yapılabiliyor. Benim en sık kullandığım tarif bugün sizlerle paylaşacağım dana kavurma tarifi. Küçük büyük herkese midesine hitap eden bu yemeği yemek için Kurban Bayramı’nı beklemeyin derim. Tam kıvamında lokum gibi yumuşacık dana eti kavurma nasıl yapılır ve püf noktaları nelerdir diye soranlar için buyrun tarifim.
Malzemeler
- 1 kg az yağlı dana kuşbaşı
- 4 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı veya sıvı yağ
- Tuz
- Karabiber
- Pul biber
- Kekik
Dana Kavurma Tarifi Yapılışı
- Genişçe bir tencere veya tavayı iyice ısıtın.
- Tava iyice ısındıktan sonra içine 4 yemek kaşığı tereyağı ve 2 yemek kaşığı zeytinyağı veya sıvı yağı ekleyin.
- Yağlar iyice eridikten sonra 1 kg yağsız dana kuşbaşını yağın üzerine atın ve tencereye yayın.
- Etleri tencerenin kapağını kapatmadan, yağın içerisinde suyunu salıp, tekrar çekene kadar yüksek ateşte mühürlenmesine izin vermek için gerekmedikçe karıştırmadan pişirin.
- Etler yağın içinde kendi suyunu bırakıp çektikten sonra karıştırın ve kapağını kapatıp altını kısık ateşe getirin.
- Ara sıra karıştırmak kaydıyla etler tamamen yumuşayıp pişene kadar, yaklaşık 1 buçuk saat ağır ağır, kısık ateşte pişirin.
- Pişmeye yakın üzerine tuzunu ilave edin.
- Kavurma yağın içinde hafiften karamelize bir renk alıp iyice yumuşadıktan sonra tencerenin altını kapatın.
- Üzerine baharatları ilave edin.
- Tekrar kapağını kapatın ve 5 dakika baharatlarla kendi sıcağında özleşmeye bırakın.
Dana kavurmamız hazır, sıcak olarak arzunuza göre makarna, pilav, elma dilim patates, salata ve yoğurt ile servis edin.
Afiyet olsun.
Nefis Kavurma Pişirmenin Püf Noktaları
Dana kavurmanın yavaş yavaş uzun sürede kavrulması gerekir.
Bu tarifte bol yağ kullanıldığı için az yağlı dana kuşbaşı kullanılmalıdır.
Kavurma sadece etin kendi suyu ve yağında pişirilmeli, ilave su gerekmedikçe eklenmemelidir.
Kavurma uzun süre tereyağının içinde kavrulacağı için tereyağının yanmasını önlemek amacıyla zeytinyağı veya sıvı yağ eklemek önemli.
Geleneksel olarak et kavurma aslında tereyağı veya zeytinyağı kullanmadan, eti kendi iç yağında kavurarak hazırlanır. Ama bu tarif ile yağsız dana kuşbaşı eti kullanarak da o eşsiz geleneksel lezzeti yakalayacaksınız.
Kavurma yapmadan önce et haşlanırsa daha kolay pişeceği bilgisi aslında yanlış bir bilgidir. Et haşlandığında etin tüm besin değeri ve lezzeti suyuna geçer ve haşlanan et ile kavurma yapıldığında et lif lif dağılır.
Kesimi yeni gerçekleşmiş et kullanarak kavurma yapılmamalıdır. Kullanılacak olan etin kesimden sonra en az 3 gün dinlendirilmiş olması gerekir.
Kavurmayı dana eti ile değil de kuzu eti ile hazırlayacaksanız kuzu etinin kokusunu eti kavururken biraz limon sıkarak ve biberiye serpiştirerek bastırabilirsiniz.
Kavurma yaparken etin kesinlikle soğuk tencereye atılmaması gerekir. Etleri tencereye atmadan önce yağın ve tencerenin olabileceği en kızgın sıcaklığa geldiğinden emin olmalısınız. Doğru yöntemle nefis dana kavurma pişirmenin en önemli püf noktalarından biri yüksek ateşte, en kızgın haline getirilmiş tencerede mühürleme işleminin yapılmasıdır.
Lezzetli kavurma yapmanın diğer bir önemli püf noktası ise etin eşit büyüklükte parçalar halinde kesilmiş olmasıdır. İrili ufaklı et parçaları kullanırsanız büyük olan parçalar pişmeden küçükler çok fazla pişip, kuruyup, yanabilir.
Kavurmayı iç yağı kullanarak hazırlayacaksanız, eti atmadan önce yağ parçalarını kavurmalısınız. Yağ parçalarının eriyen kısmını tencerede tutmalı, erimeyen parçaları ise tencereden almalısınız. Daha sonra eti yağların üzerine atıp, tarifi uygulayabilirsiniz.
Madem son 5 dk kala tuz atmak yumuşatırsa ve lezzetlendirirse neden suyunu bırakıp tekrar çektiğinde tuz ve karabiber ilave ettirdiniz ? Ya sert olursa tarif beğenilmezse ?
Dikkatiniz için teşekkür ederim. Düzeltmeleri yaptım, tuz ve baharatları son 5 dakikada ekleyebilirsiniz. Aslında mühürleme işlemi yapıldığı için tuz önceden ilave edilse de et tarifteki gibi pişirildiğinde yumuşacık oluyor. Ama yine de işi şansa bırakmamakta fayda var.